De kranten staan vandaag weer vol met onheilstijdingen over de economische situatie in Nederland en de wereld. Het gaat slecht en het wordt nog slechter. Zo slecht zelfs dat van de beroepsbevolking (dus exclusief kinderen en bejaarden) volgend jaar 1 op de 10 mensen werkloos zal zijn. ‘Drama, drama’ koppen de kranten. De planbureau’s die ook blij zijn dat ze een keer de voorpagina’s halen draaien overuren om angstaanjagende statistiekjes te produceren die de gemiddelde Nederlander de stuipen op het lijf jagen. En zo worden we keer op keer in mineur gepraat.
Slachtoffers
Niet dat ik het niet verschrikkelijk vind voor die 10% van de beroepsbevolking die zijn baan dreigt te verliezen. Dat gaat heel wat persoonlijke drama’s teweeg brengen bij enkele honderdduizenden gezinnen in Nederland en ik leef erg met die mensen mee. Het besef dat de crisis tijdelijk is en er over een jaar of twee, drie voor iedereen weer een plekje is op de arbeidsmarkt, is een schrale troost. Als je in de tussentijd je hypotheek moet betalen en je gezin moet onderhouden van een uitkering, is dat geen rooskleurig vooruitzicht.
Andere kijk op de zaken
Maar je kunt ook heel anders tegen de zaken aankijken. Als 10% zijn baan dreigt te verliezen, dan gaat kennelijk 90% van de beroepsbevolking zijn baan niet verliezen. Ondanks de enorme economische tegenwind, houden dus 6,9 miljoen mensen in Nederland een baan en een inkomen. En als je denkt dat er geen banen meer zijn voor werkzoekenden, dan heb je het ook mis. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er nog ruim 150.000 vacatures. Minder dan normaal en dat aantal zal ook nog wel rap dalen de komende maanden, maar al zakt het naar 50.000, het is niet dat er helemaal geen werk meer te vinden is. Ook dat is toch een veel positievere gedachte dan nu vaak in de pers te vinden is. Waarom is dat niet het nieuws dat de kranten haalt?
9 van de 10
Haalde je vroeger een 9 voor je proefwerk, dan zei je moeder toch ook niet dat je dus 10% van de vragen fout had beantwoord? Dan kreeg je juist een schouderklopje. Zeker als het een heel moeilijk proefwerk bleek te zijn. Als je 9 van de 10 keer filevrij naar je werk zou kunnen rijden zou je dat ook een hele mooie prestatie vinden. Vaak is het omgekeerd en sta je 9 van de 10 keer in de file. Win je bij de staatsloterij 9 miljoen euro in plaats van 10 miljoen, dan ben je toch nog steeds heel erg blij. Scoort jouw voetbalclub in de finale 9 in plaats van de gebruikelijke 10 goals, dan nog sta je juichend op de tribune.
Dus in plaats van te treuren, zouden we blij moeten zijn met de voorspelingen van onze rekenmeesters en focussen op die 90 procent die relatief onbezorgd deze onzekere tijden door zullen komen. En met die gedachte pik ik zometeen een terrasje, om daar in het zonnetje en onder het genot van een hapje en drankje de locale horeca een stevige financiele impuls te bezorgen.