In veel nieuwsberichten lees je over de oplopende werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. Paniek alom. Maar waarom is dat eigenlijk? Laten we ons niet meer in de put praten dan nodig?
In augustus waren 426 duizend mensen werkloos, dat is 4,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden kwamen daar gemiddeld 32 duizend werklozen per maand bij. Het aantal werkenden nam in deze periode ook toe, met gemiddeld 18 duizend per maand. Zo meldt het CBS.
Maar wat is nu 4,6 procent? Heel vervelend als je daarbij hoort, en ik begrijp prima dat als je in de horeca werkt of de evenementenbranche dat de toekomst er voorlopig somber uit ziet. Maar in de online dienstverlening en bezorgdiensten nemen de banen juist weer toe als gevolg van Corona.
Het omgekeerde is ook waar. Als 4,6% van de beroepsbevolking werkloos is, heeft 95,4% van de beroepsbevolking (vooralsnog) gewoon een baan en een inkomen. Dat zijn 8,9 miljoen mensen. In de afgelopen jaren hebben we werkloosheidspercentages van 7,8% gekend (begin 2014). Maar ook in jaren dat de economie floreerde 2017, 2011, 2006, 2003 stond het werkloosheidscijfer rondom de 4,6%. Toen zaten we toch ook niet allemaal bloembollen te eten. Alleen in de jaren 2007-09 (midden in de kredietcrisis met instortende huizenprijzen overigens) en 2018-19 hebben we een lager cijfer rondom de 3,5 à 4% gekend. Daar zitten we nog hooguit een procentje boven.
Nu hebben we ongetwijfeld het dieptepunt van deze economische crisis nog niet gezien en kan dat cijfers best nog eens verder oplopen. Maar dan nog heeft (ook als dat dieptepunt is bereikt) meer dan 92% van de beroepsbevolking gewoon een baan (7,8% was het absolute dieptepunt in de afgelopen 20 jaar).
Daarbij laten de cijfers van het CBS zien dat er naast veel nieuwe werklozen, er iedere maand ook veel mensen weer een nieuwe baan vinden. Een periode van werkloosheid is dus niet voor eeuwig.
Laat je dus niet meer in de put praten dan nodig. Ik was vroeger ook blij met een 9,5 op mijn rapport. Waarom dan zo sip? Laat al die nieuwssites maar eens berichten dat meer dan 95% van de beroepsbevolking, 8,9 miljoen mensen, gewoon een baan heeft en zelfs bij een absolute crash nog steeds 92% van de mensen zijn of haar baan gewoon behoudt. Dat geeft toch een heel ander perspectief.
Dat is niet eens een half vol of half leeg glas, maar een glas waar een slokje uit is genomen. Ik doe het ervoor.