Aandacht

Heb ik je aandacht met deze titel? Of zijn je gedachten (ook) ergens anders. Bij het stukje dat je straks zelf nog moet schrijven, bij het avondeten waarvan je nu nog niet weet wat je klaar gaat maken, bij de was en de boodschappen die nog moeten worden gedaan, bij de bespreking die je straks hebt met die lastige collega?

Herken je het bij anderen?

Hoe vaak heb je zelf niet het idee dat iemand niet met zijn aandacht bij jou is? Ben je in gesprek met je partner en zie je diens ogen steeds afdwalen naar het scherm van de laptop. Heb je een overleg met je baas ritselt hij intussen door wat papierwerk of maakt hij intussen ook nog even dat belangrijke e-mailtje af. Wil je een collega een persoonlijk verhaal vertellen en neemt die het na de eerste twee zinnen over met een gelijksoortige ervaring die hij of zij heeft gehad. Komt dit jou bekend voor?

Hoe voel je je wanneer je het idee hebt dat degene met wie je in gesprek bent of met wie je samenwerkt niet echt aandacht voor je heeft? Ik zal je maar even uit de droom helpen, want diegene aan de andere kant van de tafel, dat ben jezelf.

Het grootste kado

Het grootste kado dat je iemand kunt geven is jouw onverdeelde aandacht. Wil je de sfeer thuis of op het werk verbeteren, dan is het simpelweg focussen van jouw aandacht op degene met wie je op dit moment in gesprek bent een heel waardevol instrument. Maar ook het vragen hoe het met iemand gaat, je hulp aanbieden wanneer iemand het druk heeft of ‘gewoon’ interesse tonen in een ander is een vorm van aandacht die heel bevorderlijk is voor de sfeer.

Maar wat is hier bijzonder aan dan?

Nou, eigenlijk helemaal niets. Wat ik hiervoor heb geschreven weet je best. Maar hoe vaak heb je echt je aandacht bij een ander, zonder (ook) in gedachten af te dwalen. En dit de hele dag volhouden is helemaal niet eenvoudig. Je kunt beginnen met je voor te nemen om vandaag één of twee keer je volledige aandacht bij een ander te hebben. Zo kun je jezelf trainen in het negeren van afleidende gedachtes, waarna het je steeds makkelijk af zal gaan.

Als jij je aandacht volledig bij een ander hebt, blijft dat niet onopgemerkt. Je relatie met die ander zal daardoor zienderogen verbeteren. Probeer het maar eens uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *