Aardige vrouw verdient minder

Het loont vrouwen niet om vriendelijk en lief te zijn op de werkvloer. Alfa-vrouwen, de vrouwen die het mannelijke gedrag en ambitiedrang soms tot in het extreme kopieren, verdienen tot wel 46.000 euro meer tijdens hun carrière dan de ‘vrouwelijke vrouwen’.

Ranglijst

Alfa-vrouwen staan bovenaan de ranglijst. Zij verdienen vier procent meer dan andere meer passieve vrouwelijke collega’s wat neerkomt op ruim 46.000 euro op een carrière bij een jaarlijks inkomen van nog geen 30.000 euro. Stel je voor wat dat betekent als je het over een nog hoger inkomen hebt. De wat angstiger vrouwen en vrouwen met aanleg voor een depressie of sombere houding, verdienen tot drie procent minder dan gemiddeld. Tot slot zijn er de wewetensvolle vrouwen. Zij verdienen vijf procent meer dan hun luiere collega’s. Tussen extroverte en introverte vrouwen zat nauwelijks verschil in beloning.

Duits onderzoek

Guido Heineck die hiernaar onderzoek heeft uitgevoerd stelt: “Persoonlijkheid heeft een even grote invloed op salaris als intelligentie. Maar lief en vriendelijk zijn, is niet voordelig op de werkvloer, hard werken wel. Lieve mensen blijven te passief in een conflict en onderhandelen niet agressief genoeg over hun beloning. Dat is traditioneel een rol voor vrouwen, maar als ze het willen maken dan moeten ze meer mannelijke trekjes aannemen.” Heineck testte 5.603 mannen en vrouwen tussen 20 en 60 jaar op vijf basispersoonlijkheidskenmerken: openheid, nauwgezetheid, extrovert zijn, lief zijn en neuroticisme.

Mannen

Overigens gaat het onderzoek ook op voor mannen. ‘Vrouwelijke’ mannen verdienen ook minder dan hun minder vriendelijke en lieve collega’s. Pleit dit nu voor meer ellebogenwerk en machogedrag op de werkvloer? Ik hoop het niet, dan maar wat minder salaris, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *