Verschillende keren word ik in coachingstrajecten aangesproken op sollicitatieprocedures, de inrichting van sollicitatiebrieven en curricula vitae. De economie lijkt weer wat aan te trekken, maar het aantal vacatures stijgt nog niet zo snel mee en het is dus knokken om in beeld te komen bij potentiele werkgevers.
Dan komt het dus nogal eens voor dat je wordt afgewezen. Als er soms wel dertig, vijftig of nog meer mensen op een vacature reageren, dan is het vanzelfsprekend dat iedereen behalve eentje afvalt. Ook heel geschikte kandidaten waar niets mis mee is (waaronder jij dus) halen de eindstreep niet. En de redenen van afwijzing zijn legio.
…Je past niet in het team, je brief maakt onvoldoende duidelijk wat jij komt brengen, anderen hebben betere kwalificaties. En vervolgens krijg je goedbedoelde tips hoe je de volgende keer in je brief, cv of het sollicitatiegesprek beter uit de verf zou kunnen komen.
Maar die tips kun je wat mij betreft ongezien de vuilnisbak in gooien. Niet alleen zijn het vaak flauwekul argumenten om maar een reden te kunnen aanvoeren voor de afwijzing, maar de manier zoals jij je brief en curriculum hebt ingericht geeft blijk van wie jij bent. Laat je dus niet gek maken. Schrijf een goede brief, zonder taalfouten en een mooi CV waar jij blij van wordt. Ik houd persoonlijk van kort (brief en cv beide 1 A4), maar heb jij meerdere pagina’s nodig dan kan dat ook.
Check nog even deze tips:
Waarom word ik steeds afgewezen bij een sollicitatie
J.K. Rowling moest met haar eerste Harry Potter boek leuren langs diverse uitgevers en werd keer op keer afgewezen. Dat is geen reden om op te geven, maar gewoon doorzetten tot je de juiste match hebt gevonden. En dan kunnen er wonderen gebeuren. Dus geef vooral niet op. Heb vertrouwen in jezelf dan komt die fantastische baan vanzelf een keer voorbij.