After lunch dip

Wie kent dat niet? Heb je net geluncht op het werk of een korte wandeling gemaakt, kom je terug op je werkplek en overvalt een enorme vermoeidheid je. En als je die eenmaal hebt overleefd, dan volgen er nog meer zo tegen het einde van de middag. Ik hoef je eigenlijk niet eens te vertellen dat dat weinig bevorderlijk is voor je concentratie en productie. Maar waarom doen we daar dan niets mee?

Siësta

Onderzoek heeft (wederom) aangetoond dat het beter is om zo midden op de dag een kort dutje te doen. Een zogenaamde powernap is goed voor je prestaties. In zuidelijke landen weten ze wel raad met de siësta’s en ook in China – de opkomende economie – is een middagslaapje heel gewoon; bij ons is dat toch nog weinig gebruikelijk.

Hogere prestaties

Een kort slaapje midden op de dag is goed voor je werkprestaties. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat powernaps een gunstige invloed hebben op je scherpte en creatieve vermogens en ook nog eens je stress verjagen. Ook is het erg goed voor je geheugen. De tijd die je verliest door even te slapen haal je daarna ruimschoots in omdat je veel efficiënter werkt. Voor piloten van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut Nasa zijn powernaps zelfs standaard opgenomen in het dagprogramma.

Wat de optimale tijdspanne is voor een powernap hangt van de persoon af. Voor sommigen is een slaapje van vijf minuten al genoeg, de andere heeft minstens twintig minuten nodig. Maar vast staat dat een dutje van vijf minuten al een aantoonbaar gunstig effect heeft op het geheugen. Je zult dus even moeten uitvinden hoe lang jouw powernap moet duren.

Je lichaam heeft ongeveer een week nodig om te wennen aan een dagelijks slaapje overdag. Belangrijk is dus dat je volhoudt: pas als je elke dag een powernap doet, ondervind je er alle voordelen van. Bovendien val je dan ook sneller in slaap, omdat je lichaam het gewend is.

Nachtrust

Het is raadzaam dat je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip je powernap houdt, in ongeveer dezelfde omstandigheden. Zorg er voor dat je niet gestoord wordt tijdens je slaapje, want anders heeft het geen nut. Ook nog belangrijk om weten: met een powernap kan je geen slaap inhalen. Dagrust is anders dan nachtrust. Overdag slaap je minder diep, minder efficiënt en minder lang. Als je elke dag tussen de middag behoefte hebt aan slaap simpelweg omdat je zo moe bent, dan kan dat liggen aan te weinig slaap gedurende de nacht. Wie vaak laat naar bed gaat en vroeg op moet, bouwt een slaaptekort op dat met powernaps niet te compenseren valt. ’s Avonds op tijd naar bed gaan en zorgen voor 7,5 tot 8 uur slaap is de basis die elk persoon nodig heeft. Een powernap overdag moet je vooral zien als een extraatje waarmee je je alertheid overdag een handje helpt.

Misschien is het goed om met deze wetenschap het gesprek met je baas of de ondernemingsraad aan te gaan. Wie weet peuter je wel een rustruimte los, of in het minste geval wordt er niet raar opgekeken wanneer jij met je ogen dicht een kwartiertje in je bureaustoel wegdommeld.

Wil je meer weten, lees dan hier meer.

1 gedachte over “After lunch dip”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *