Agressie op de werkplek

88% van alle werknemers heeft te maken met enige vorm van verbaal geweld op de werkplek. Dat gaat dan van zeuren tot schelden en initmidatie. En eigenlijk vinden we dat dat niet bij ons werk hoort. Slechts een kwart van de respondenten vond dat wel inherent aan de functie die ze bekleden.

Als het gaat om fysiek geweld, heeft 30% van alle werknemers daar weleens mee te maken gehad, tegenover 70% die dat gespaard is gebleven. Het gaat dan om gooien met spullen, slaan, schoppen en steken (3% !). Meestal betreft het dan geen directe collega’s, maar zijn het de klanten die ons het leven zuur maken. En meer dan 90% vindt dat eigenlijk een schande. De 10% die minder moeite heeft met fysiek geweld op de werkplek zit neem ik aan ofwel bij de politie, ofwel in een beveiligingsfunctie.

Als mensen met agressie op de werkplek te maken krijgen, dan doen medewerkers daar niet altijd iets mee. 42% meld wel elke vorm van agressie, maar 10% meldt agressie alleen indien dat zichtbare gevolgen heeft en 11% meldt alleen fysiek geweld. 14% van de respondenten doet überhaupt niets met agressie op de werkplek.

Hoe de organisatie waar mensen werkzaam zijn omgaan met agressie op de werkplek wisselt sterk. In iets meer dan de helft van de gevallen zijn er regels of procedures omtrent agressie, al zijn die in veel gevallen niet echt bekend bij de medewerkers. In een derde van de gevallen kent de organisatie geen vaste procedures.

Heb jij last van agressie op jouw werkplek? Komt dat van je collega’s of de klanten? En heb je dan te maken met verbaal of fysiek geweld? Laat het weten in reactie op dit bericht.

Statistische gegevens zijn ontleend aan een onderzoek van Cintea.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *