Ambtenaren massaal aan het solliciteren

Met het aantreden van het nieuwe kabinet, zal er fors gesneden gaan worden in de publieke sector. Bij menig presentatie wordt de oude grap van de eerste dag op de universiteit uit de kast getrokken: “Dames, heren, kijk even naar uw buurman links en uw buurvrouw rechts. Eén van u drieën zal over een jaar hier niet meer werkzaam zijn”. Dat geldt voor de mensen werkzaam bij de departementen, maar net zo goed voor de provincies, gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen en de consultancybranche die afhankelijk is van overheidsopdrachten.

Natuurlijk is het niet onterecht om van tijd tot tijd de omvang van het ambtenarenapparaat tegen het licht te houden en te snijden in taken èn formatie. In het bedrijfsleven is dat aan de orde van de dag. Die discussie hoeven we hier dus niet aan te gaan. Dat dat voor individuele mensen (ja, ambtenaren zijn ook mensen) veel onzekerheid met zich meebrengt en mogelijk zelfs tot persoonlijke drama’s lijdt is een ander verhaal. Ook de massaliteit van deze aankomende ontslaggolf maakt het onzeker of iedereen die het aangaat tijdig een andere baan weet te vinden.

Je kunt natuurlijk lijdzaam afwachten of de nieuwe organisatie voor jou nog een plekje heeft; of jij bij die tweederde hoort die wel mag blijven. Een terugvaloptie die je zeker niet uit het oog moet verliezen, maar menigeen houdt het initiatief toch graag in eigen hand. En dat betekent dat het netwerk wordt aangeboord, de Linkedin contactenlijst wordt afgespeurd naar vergeten contacten die je op weg kunnen helpen en dat vacaturesites worden afgeplozen op zoek naar een geschikte functie elders.

Dat dat niet makkelijk is is zo klaar als een klontje. Voor veel ambtenaren geldt immers dat hun expertise bij het bedrijfsleven niet heel gewild is en dat in de (semi-)publieke sector de deur stevig gesloten blijft. Die enkele vacature die wel door de vacaturestop weet heen te breken wordt vervolgens besprongen door honderden gretige kandidaten die het zinkende schip proberen te ontvluchten.

Wie zich hierdoor niet laat ontmoedigen kan terecht bij vele vacaturesites. Hierbij de meest relevante voor mensen in de publieke sector. Ben ik er één vergeten, laat het weten, dan vul ik het lijstje verder aan.

Algemeen
www.werkenbijdeoverheid.nl : Uitgebreide site met vacatures bij Gemeenten, Sector Wetenschappelijke instellingen, het Rijk, Politie, Provincies, Onderwijs, Waterschappen, Zelfstandige Bestuursorganen, Werken bij Hogescholen, Overige overheidsinstanties. Subvarianten zijn de vacaturepagina’s op:
www.werkenbijhetrijk.nl
www.overheidswerk.nl
www.binnenlandsbestuur.nl/vacatures/
www.mobiliteitsbank.nl (alleen toegankelijk voor rijksambtenaren)
vacatures.inoverheid.nl/careers/jobsearch
www.intermediair.nl: Een zeer uitgebreide site met o.a. één van de grootste Nederlandse vacaturebanken, info over de arbeidsmarkt, opleidingen, werk en recht en diverse testen.
www.vkbanen.nl/zoek_banen/vkbanen_zoeken.jsp
www.jsconsultancy.nl
www.publicspirit.nl
www.leeuwendaal.nl
www.werk.nl ( CWI, SZ, Gemeente)
www.gemeentebanen.nl

Regio Zuid ( Limburg, Noord-Brabant, Zeeland)
www.igom.nl ( Overheidsvacatures in Zuid Limburg)
www.switch-nml.nl ( Overheidsvacatures in Noord en Midden Limburg)
www.brabantvac.nl ( Noord Brabant)
www.werkeninwestbrabant.nl
www.zeelandwerkt.nl
www.limburgsevacaturebank.nl

Regio midden ( Gelderland, Utrecht, Oostelijk Zuid-Holland)
www.werkeningelderland.nl
www.werkeninutrecht.nl
www.utrechtvacature.nl
www.zuidhollandvacature.nl

Regio Noord ( Friesland, Groningen, Drente, Overijssel, Lelystad)
www.werkeninhetnoorden.nl
www.werkeninfriesland.nl
www.ikgavoordeachterhoek.nl
www.zwolleheeftwerk.nl
www.frieslandvacature.nl

Politie
www.werkenbijdepolitie.nl

Onderwijs
www.werkeninhetonderwijs.nl
www.onderwijsvacaturebank.nl

Juridische sites
www.JBB.nl
www.werkenbijderechtspraak.nl
www.legalworkforce.nl
www.legalpeople.nl

Communicatie en journalistiek
www.mediavacature.nl
www.villamedia.nl/vacatures
www.omroep.nl/werkbank/default.jsp

Zorg
www.medischebanenbank.nl
www.jobnet.nl
www.zorgbanen.nl
www.viazorg.nl

1 gedachte over “Ambtenaren massaal aan het solliciteren”

  1. Ben toevallig op deze site beland. Maar deze website staat vanaf nu bij m’n snelkoppelingen. Zo zie je maar weer eens dat lang googlen zich altijd uitbetaald…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *