Weet je nog, vroeger, toen ging ‘s-ochtends vroeg de wekker en sleepte je je met je lome lichaam je bed uit. Opstaan, aankleden, boterham eten en op weg naar je werk. Lopend, met de fiets, auto of allemaal samengepakt in het openbaar vervoer.
Het lijkt wel een eeuwigheid geleden. Mijn wekker staat alleen nog maar stof te vangen. Sinds maart van dit jaar heb ik hem nauwelijks aan hoeven zetten. En hoewel mijn werkroutine nog vrijwel hetzelfde is gebleven, ik zit zo rond acht uur achter mijn computer, is mijn tijd van opstaan aanzienlijk verschoven. Organisch ergens tussen zeven uur en half acht word ik wakker en begin ik aan mijn werkdag.
Het zijn daarmee letterlijk andere tijden geworden. Was half zeven de wektijd, nu is dat gemiddeld drie kwartier tot een uur later. Terwijl ik niet later naar bed ga. Leven we daarmee niet eerder in betere en gezondere tijden dan voor Corona? Is het wel zo gezond om op een onnatuurlijk vroege tijd wakker gemaakt te worden door een wekker of is het juist beter om je lichaam zelf te laten bepalen wanneer het tijd is om op te staan?
Uit onderzoek van het Nederlandse platform Betere Tijden, bleek een aantal jaar geleden al dat veel mensen een slaaptekort opbouwen door hun wekker. Dat is niet alleen slecht voor de prestaties, maar ook de gezondheid lijdt eronder. “Ruim 80% van de Nederlanders gebruikt een wekker om wakker te worden voor het werk”, aldus de onderzoekers. “Dat is heel ongezond. Je onderbreekt je slaap dagelijks, terwijl je lichaam aangeeft nog niet uitgerust te zijn.” Flexibele werkuren zouden veel beter zijn dan een nine-to-five ritme. Heeft Corona wat dat betreft ook iets goeds gebracht? En houden we dat ook vast als de crisis weer is overgewaaid?
Ik vind het persoonlijk wel fijn en zal zeker proberen ook in de toekomst mijn werktijden en vooral mijn opsta tijden meer aan te passen aan mijn eigen biologische klok. Wat heeft Corona gedaan voor jouw wek- en werktijden?