Bedrijfsuitjes: Leer je collega’s kennen

– Gastbijdrage door Sanne Kooijmans –

Stel jezelf eens de volgende vraag: Waarom ga jij met plezier naar je werk? Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag mogelijk, zoals de uitdagende werkzaamheden die bij een baan komen kijken of het salaris wat er tegenover staat. Toch zullen de meeste mensen het erover eens zijn dat collega’s ook een zeer grote rol spelen bij de waardering van een baan. Een goede onderlinge verhouding met de andere werknemers is wat de meesten van ons op prijs stellen. Tenslotte breng je over het algemeen meer tijd met collega’s door dan met familie en vrienden. En dan is het wel zo fijn als je met elkaar overweg kunt. Hierbij is het trouwens niet zo dat het een streven is om beste vrienden met collega’s te worden, maar wanneer je elkaar beter kent en begrijpt zal dit bijdragen aan een aangename werksfeer en op den duur zelfs een hogere productiviteit.

Activiteiten buiten de werkvloer

Eén van de meest effectieve manieren om collega’s beter te leren kennen is door het organiseren van gezamenlijke activiteiten buiten de werkvloer. Denk aan teambuilding. Voordat  je nekharen overeind gaan staan en je angstaanjagende visioenen krijgt over verplicht balletjes gooien en het noemen van  positieve en negatieve kanten van collega’s: dit is niet wat hier bedoeld wordt. Om collega’s op een andere manier te leren kennen is het frequent organiseren van bedrijfsuitjes een uitkomst.  Vaak wordt gedacht dat personeelsuitjes louter om ontspanning en plezier maken draaien. Dit is deels natuurlijk waar, maar op lange termijn zullen dit soort momenten ook andere positieve “bijwerkingen”  hebben.

Plezier en productiviteit

Het leert werknemers om verder te kijken dan wat ze op de werkvloer zien en te begrijpen waarom collega’s op een bepaalde manier denken en handelen.  Vooroordelen worden als het ware weggenomen. De omgang met collega’s in een ontspannen sfeer zonder stress of werkdruk zorgt er dus voor dat je collega’s op een andere manier leert bekijken en leert te waarderen. Dit zal onder andere de communicatie tussen collega’s verbeteren en er zal meer begrip getoond worden voor elkaar en verschillende uitgangspunten. Conclusie: efficiënter werken en een hogere productiviteit.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden op gebied van bedrijfsuitjes en activiteiten, zowel voor de wat grote ondernemingen met een wat ruimer budget als voor de kleinere (MKB) bedrijven.  Voor grotere ondernemingen kan gedacht worden aan een uitgebreid activiteitenprogramma van meerdere dagen met overnachting in een hotel, maar er kan net zo goed een positieve ervaring gecreëerd worden door middel van een middagprogramma met een workshop, spel of sportieve activiteit.

Stel jezelf open voor andere meningen en invalshoeken, zonder je eigen standpunt en werkwijze uit het oog te verliezen. Neem de moeite om je collega beter te leren kennen en laat merken dat je hem of haar waardeert.  Dit alles zorgt voor een aangename werksfeer zodat je, juist, met plezier naar je werk gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *