Begroet je collega’s

Is dit niet een fantastisch begin van de dag? De leraar uit North Carolina heeft een persoonlijke begroeting voor elke student uit zijn klas. Misschien iets teveel van het goede voor de gemiddelde werkplek, het belang van een begroeting in de ochtend met je directe collega’s is wetenschappelijk goed onderbouwd.

Er zijn een aantal niveaus van begroeting:

Niveau 1: je negeert je collega’s volledig

Niveau 2: Een enigszins ondefinieerbare welkomstbrom

Niveau 3: Goedemorgen zeggen zonder je collega’s aan te kijken

Niveau 4: Goedemorgen zeggen met daadwerkelijk oogcontact en daar ook iets aan toevoegen zoals: ‘hoe gaat het met je?’ of iets anders persoonlijks.

Niveau 5: Hetzelfde als niveau 4, maar dan ook de ander fysiek aanraken, bijvoorbeeld door de hand te schudden of licht de arm of schouder van de ander aan te raken. Een knuffel kan ook als de ander daarvoor open staat (pas op voor ongewenste intimiteiten).

De video hierboven zit misschien wel op niveau 7 of 8, dus dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Een niveau 5 of ten minste 4 zou ik iedereen van harte willen aanbevelen.

Het is een kleine moeite, kost geen geld, maar het geeft jou en je collega’s wel een goed gevoel en versterkt de onderlinge verhoudingen. Probeer het maar eens uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *