Burn-out in coronatijd

De corona-crisis duurt nu al langer dan een jaar. Wat betekent dat velen van jullie al een jaar lang thuiswerken. Met of zonder kinderen die thuisonderwijs nodig hadden, met of zonder adequate thuiswerkvoorzieningen.

Het betekent dat je het ontzettend druk hebt gehad als je in de logistiek of de levensmiddelenhandel zit. Of dat je op dit moment als eigenaar of als medewerker in de zorgen zit over het voortbestaan van jouw bedrijf. Er zijn mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of als ZZP-er zonder opdrachten zitten. En dan gaat het spaargeld er snel doorheen.

Hoe dan ook, een jaar lang coronacrisis doet wat met een mens. Hoe leuk je je werk ook vindt of hoe zorgeloos je ook door de crisis lijkt heen te laveren. Het laat niemand onberoerd.

Batterij loopt langzaam leeg

Ongemerkt kan dat ertoe leiden dat je steeds gespannener raakt. Dat de batterij langzaam leger en leger raakt en je onbewust langzaam maar zeker op een burn-out afstevent.

Het plaatje hiernaast was zelfs voor mij een wake-up-call. Want ook ik begeef me al lang niet meer in de hogere regionen en heb het eerste kantelpunt van ‘uitgerust’ naar ‘vermoeid’ en misschien zelfs ‘overbelast’ al meermaals gepasseerd in de afgelopen maanden.

Gelukkig heb ik steeds de weg naar boven weer gevonden, door mijn batterij ‘aan de lader’ te leggen, maar voor je het weet is de rek echt uit het elastiek en passeer je ook het tweede kantelpunt. En dan is de weg naar herstel een stuk ingewikkelder zoals je kunt zien in het overzicht van het Nederlands Instituut van Psychologen (klik op afbeelding voor groot beeld).

Waar herstel van vermoeidheid hooguit dagen duurt, kan dat bij overbelastheid of overspannenheid al weken duren. Laat staan bij herstel van een burn-out waar je minimaal maanden onderweg bent.

Waar sta jij op de lijn van uitgerust naar vermoeid, overbelast, overspannen en burnout?

Ben jij ook onbewust al opgeschoven of zit je nog vol energie en rust achter je pc?

Hulp bij voorkomen of herstel van een burn-out

Voor hulp kijk je op een eerder artikel dat ik schreef over het voorkomen van een burn-out of doe hier een burn-out test.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *