Casual everyday

Het is haast niet voor te stellen, maar tot een paar jaar geleden was het in veel bedrijven nog heel normaal om iedere dag in (mantel)pak naar het werk te gaan.

Maar toen kwam Casual Friday ineens om de hoek kijken. En als je denkt dat het uit het Amerikaanse bedrijfsleven is komen overwaaien, heeft het mis. Casual Friday komt oorspronkelijk uit Hawaii. Door de hitte vond men het vervelend om in zakelijke kleding te werken en om die reden mochten de medewerkers al vanaf de jaren ’60 op vrijdag een Alohashirt aan. Een overhemd met korte mouwen en een exotische print. Dus eigenlijk is het een Aloha Friday.

Halverwege de jaren negentig kwam de ‘spijkerbroekendag’ vanuit Amerika alsnog overwaaien naar Europa, waar het begin van deze eeuw echt voet aan de grond kreeg.

Maar nu het corona-virus om zich heen blijft grijpen en thuiswerken meer en meer de norm wordt, is de noodzaak om nette kleding aan te trekken nog minder. Sommigen hebben tijdens video-meetings nog wel een overhemd aan, maar wat er onder de tafel schuilgaat blijft onduidelijk. Maar zelfs het overhemd blijft bij vele mensen in de kast. Inmiddels komen mensen in t-shirts, dikke truien enzovoort in beeld. Het eerste thuispak moet ik nog in beeld krijgen, maar ook dat zal niet heel lang meer duren vermoed ik.

Daarmee is Casual Friday langzaam aan het opgaan in een Casual everyday. Hoe moet dat als we straks weer naar kantoor mogen? Toch wil ik je aanraden om je toch te kleden zoals je dat op je werk ook gewend was. De scheidslijnen tussen werk en privé vervagen de laatste tijd toch al veel te veel. Het is daarom goed om in de thuissituatie een aparte werkplek te creëren, vaste werktijden aan te houden en ook je te kleden alsof je naar je werk gaat (en weer je spijkerbroek of huispak aan te trekken als je werkuren er weer opzitten).

Daarmee creëer je ook in je hoofd een scheiding tussen het werken thuis en het privé thuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *