Hoe vaak verander jij je wachtwoord? En als je dat doet, is het dan de zoveelste variant op wachtwoord123, of maak je er serieus werk van? En hoe onthoud je al die wachtwoorden voor verschillende online diensten, als je tegelijkertijd het advies krijgt je wachtwoord niet met een post-it-briefje op je pc of laptop te plakken?
Vandaag, 24 november, is het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag – een dag om iedereen weer eens bewust te maken van de risico’s die je loopt met zwakke wachtwoorden en tips te geven hoe je goede sterke wachtwoorden kunt maken en onthouden.
Partner, kind of huisdier
De Nationale Check Je Wachtwoordendag is een initiatief van onder meer het Openbaar Ministerie en de website Tweakers. De dag werd enkele jaren geleden in het leven geroepen omdat uit onderzoeken blijkt dat we (nog steeds) te laconiek omgaan met wachtwoorden. De naam van je partner, je kind of je huisdier, met een cijfermatige extensie: Sharon1983- dat is het vaak wel zo’n beetje. Het is ook best begrijpelijk. Een verzoek om een nieuw wachtwoord aan te maken, komt altijd op een ongelegen moment: je bent druk aan het werk en gunt jezelf niet de tijd om hier serieus over na te denken. Dus, hoppa: Sharon1984. Probleem opgelost. Je kunt weer verder waar je mee bezig was en het nieuwe wachtwoord is makkelijk te onthouden.
Tips
Maar het echte probleem blijft bestaan: de deur naar waardevolle informatie blijft voor kwaadwillende types nog steeds wijd open staan. Wil je het handige hackers lastiger maken, dan moet je op zoek naar een moeilijker te kraken code. Dat kan – en dat hoeft heus zo moeilijk en tijdrovend niet te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tips:
1. Maak een wachtwoordzin, in plaats van een woord. Zo wordt je wachtwoord vanzelf lang en moeilijk te kraken. Maak een zin die voor jou wat betekent en die jij makkelijk kunt onthouden, maar die een buitenstaander absoluut niks zegt. Bijvoorbeeld: Mijnclubwonmet5doelpuntenverschil, of In1999hebikjouontmoet! Wees creatief. Je brein mag dan misschien lui zijn, maar het bedenken van een originele, nieuwe wachtwoordzin is gewoon een leuke uitdaging.
2. Gebruik vaker tweestapsverificatie, ook wel tweefactorauthenticatie (2FA). Vergelijk het maar met zoals je tegenwoordig vanuit huis inlogt op de beveiligde werkomgeving van je werk of bank. Het is beslist geen gek idee om dat bij meer accounts te gebruiken. Je moet nog steeds een sterk wachtwoord maken en onthouden, maar je bouwt in elk geval nog een extra stap in, waardoor je het kwaadwillenden al een stuk moeilijker maakt om bij jouw account te komen.
3. Laat een wachtwoordmanager voor je werken. Ook slim en ook gemakkelijk. Een bekende wachtwoordmanager is Keepass. Toegegeven: de interface is een beetje achterhaald, maar het werkt vrij simpel. Binnen 10 minuten heb je je accounts beveiligd met sterke wachtwoorden, die je bovendien niet meer hoeft te onthouden! Je kunt kiezen voor eigen wachtwoorden, maar je kunt ze ook door Keepass laten maken.
Kortom: voldoende mogelijkheden om dit jaar concreet aan de slag te gaan op of rond de Nationale Check Je Wachtwoorden Dag en de toegang tot je onlineaccounts goed te beveiligen!