Complimentendag

Vandaag 1 maart is het alweer de 19e editie van de nationale complimentendag (kijk ook op www.nationalecomplimentendag.nl). En dat is een prima initiatief dat jaarlijks terugkomt. 

En in tijden van corona is er misschien wel meer reden dan ooit om een compliment te geven aan een collega, een vriend, je partner (die het al een jaar lang thuis met jou uithoudt), je kind(eren), de buren, …, en misschien ook wel aan Hugo de Jonge die ondanks de bergen aan kritiek ook gewoon enorm zijn best doet om deze crisis te managen.

Aan wie geef jij een compliment vandaag?

En waarom zou je al je complimentjes opsparen voor één dag in het jaar? Dus maak ook de rest van deze week en de rest van het jaar op het werk en elders er steeds weer een complimentendag van!

Hoe doe je dat, complimentjes geven?

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af, daarom een aantal tips om je op weg te helpen (van de website).

1. Complimenten moeten niet gegeven worden in algemene termen. Laat duidelijk zijn dat jij het compliment geeft en niet een vage wij…

2. Maak duidelijk aan wie je het compliment precies geeft. Spreek die persoon aan bij naam. Laat ook blijken waarvoor je precies dat compliment geeft. Noem het liefst specifieke details. Verdiep je in de ander en in wat hij doet.

3. Een compliment dat specifiek en persoonlijk is, heeft meer waarde dan een compliment in algemene termen. Probeer bij het geven van een compliment het volgende in de gaten te houden:

  • Spreek in de ik-vorm. Daarmee laat je blijken dat het jouw compliment is; jouw persoonlijke waardering.
  • Richt je specifiek tot die persoon voor wie het compliment écht bedoeld is.
  • Benoem het waarneembare gedrag dat je op prijs stelt of de eigenschap die je waardeert.
  • Noem voorbeelden en specifieke details om je compliment te ondersteunen.
  • Geef aan waarom jij dit zo waardeert, bijvoorbeeld wat het goede gedrag voor gevolg heeft of wat het jou specifiek doet.
  • Neem de tijd voor het geven van zo’n compliment
  • Ondersteun je compliment met enthousiasme en trotse lichaamstaal.
  • Maak het compliment persoonlijk door het te geven op een manier die bij jou en de ander past.
  • Overdrijf niet. Als mensen het gevoel krijgen dat het te veel is, komt het onecht over en wordt je compliment in twijfel getrokken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *