Creëer stiltemomenten op je werk

Het leven is druk, druk, druk

Soms staan we er niet eens bij stil, maar ons leven en werk is steeds drukker geworden. Niet alleen op het werk haasten we ons van vergadering naar vergadering, moeten de productiecijfers omhoog, moeten emails beantwoord, brieven de deur uit en worden we omringd door geluid. Van de computer, van je collega’s, van de airco, noem maar op. En thuis is het al niet beter. Er moet gekookt, gewassen, de kinderen van school en in bed, er moet gesport, er moet gesocialized. Het leven is druk druk druk. Zelfs de vakanties moeten gepland, georganiseerd en vooral leuk zijn. Per saldo zitten we ofwel in de pre- of post-vakantie stress en komen we ook daar niet echt tot rust. Ons lichaam staat zo onder spanning dat zelfs nachtrust onvoldoende is om al die spanning uit ons lichaam te krijgen.

Drukte leidt tot stress

En al die indrukken leiden tot stress, hebben een negatieve invloed op de intelligentie, de creativiteit en uiteindelijk ook de productie. De boog kan niet altijd gespannen staan. Hoog tijd om te pleiten voor meer stilte en rust op het werk. Een moment zonder moeten, zonder geluid of andere prikkels.

Stilte inplannen

Begin heel simpel bij jezelf door stilte in te plannen. Ik ben gezegend met een werkgever die voor zijn medewerkers een stiltecentrum heeft ingericht. Daar kun je je terugtrekken en mediteren of op andere manieren even je hoofd leeg te maken. Door ruimte te maken in je hoofd ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit. Dat half uurtje helemaal niets doen en je batterij weer opladen, geeft je nieuwe energie en verdien je daarna in veelvoud weer terug. Heb jij geen stiltecentrum op het werk, overweeg dan naar buiten te gaan en op een bankje te zitten (een rustige omgeving is dan wel vereist) of trek je simpelweg terug op het toilet.

Een andere aanvullende mogelijkheid is dat je een quiet hour voor jezelf instelt en die ook in je agenda inroostert. Een uur op de dag dat je de computer uitzet, de hoorn naast de telefoon legt, mobieltje uit, geen vergaderingen inplant, en een bordje ‘niet storen’ op de deur hangt. Dat uur benut je om voor jezelf te brainstormen, rustig stukken te lezen of desnoods ongestoord een klus af te ronden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *