De website nu.nl bracht een tijdje geleden het nieuws dat dagdromen je denkvermogen vergroot (hier en een jaar eerder hier). Zowel de universiteit van Britisch Colombia als die van Californië concluderen dat dagdromen goed is voor de productiviteit.
Dagdromen stimuleert creativiteit
De meeste mensen dagdromen zo’n 15 tot 20 procent van de tijd. En alhoewel dat niet al te efficient en productief lijkt, is het dat wel. Afdwalende gedachten hebben wel degelijk positieve effecten. Mensen die veel dagdromen blijken beter te scoren bij het uitvoeren van creatieve testen, zoals het bedenken van woordassociaties.
Bewust dagdromen, niet bewusteloos
Er is wel een catch. Om het dagdromen effectief te laten zijn, moet je dat onder controle hebben. Je moet je bewust zijn dat je gedachten afdwalen zodat, wanneer je een creatieve ingeving krijgt, je jezelf weer hervat en die ingeving gebruikt om toe te passen op je onderhanden werk. Droom je te ver weg, dan vervliegen ook je ingevingen en gaat het positieve effect verloren. De kunst is dus vooral om genoeg bewustzijn te behouden om het dagdromen te onderbreken als je een creatief inzicht krijgt.
Actieve hersendelen
Waarom dagdromen zo effectief is, was niet eerder bekend. Maar uit het recente onderzoek gebleken dat tijdens het dagdromen de hersendelen die worden gebruikt bij probleemoplossend denken veel actiever zijn. Dachten we eerder dat deze delen van de hersenen juist ‘in ruste’ waren tijdens het afdwalen van de gedachten en dat alleen de basisfuncties van de hersenen actief zijn.
Wie door zijn baas wordt ‘betrapt’ op dagdromen, hoeft zich dus niet langer te schamen of zich voor ‘lui’ uit te laten maken. Je spreekt juist je volle hersencapaciteit aan om in je onderbewuste een probleem tot een oplossing te brengen en daarmee met een geniale vondst weer een stukje verder te komen.