De blije tandarts

Dit is een waargebeurd verhaal van een tandarts uit Australië. Een tandarts die steeds meer moeite had met zijn werk. Steeds maar weer mensen in de stoel die ofwel bang waren voor de tandarts of de behandeling die hij hen ging geven, ofwel mensen die onvoldoende voor hun gebit hadden gezorgd wat hij vervolgens weer kon oplappen. Deze tandarts merkte dat hij met steeds meer tegenzin naar zijn werk ging en met steeds meer chagrijn thuis kwam. Dit was niet waarom hij voor dit beroep had gekozen en als dit zo doorging zou hij al het plezier in zijn werk verliezen en mogelijk tegen een burn-out aanlopen.

Tot hij op een dag besloot dat het zo niet langer kon en hij het roer resoluut omgooide. Hij besloot weer te kiezen voor werkplezier. En daar moest iedereen aan meewerken.

Om te beginnen kreeg de praktijk een make-over. De witte steriele ruimte werd mooi ingericht, met heldere kleuren, mooie kunst en rustgevende muziek zowel in de wachtruimte als in de behandelkamer. De wachtruimte werd hip ingericht met mooie banken en stoelen met voor de kinderen (en volwassenen) grappige filmpjes over hoe je je tanden goed poetst.

Klanten kregen de keus. Wie klant wilde blijven moest goed zorg dragen voor zijn of haar gebit. Wie dat niet deed ging uit het klantenbestand.

Maar er gebeurde meer. Afspraak was afspraak. Ook voor de klanten. Dus wachten op je afspraak was er niet meer bij. En voor de behandelingen kregen de klanten de beschikking over ‘de rode knop’. Die hielden de patiënten vast tijdens een behandeling en als zij vonden dat het teveel pijn deed konden ze op die knop drukken en zou de tandarts direct stoppen met de behandeling. Om even te pauzeren of extra te verdoven. En het grappige is.  Al vrij snel bleek dat vrijwel niemand de rode knop gebruikte. Het feit dat je kunt drukken geeft de patiënt voldoende rust en ontspanning om de pijn van een behandeling net wat langer te doorstaan.

Inmiddels komen mensen van heinde en verre naar de tandartsenpraktijk en heeft de tandarts zelf weer volop plezier in zijn werk. Hoe zou jij je werk om kunnen gooien zodat je meer plezier in je werk zou krijgen? Een mooie vraag om eens tijdens de vakantie over na te denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *