De hands-off manager

Managementstijlen heb je in vele soorten en maten en daar worden dan ook weer heel mooie nieuwe termen voor bedacht. Zo kwam mij deze week de term ‘hands-off manager’ ter ore als tegenhanger van de hands-on manager. En dat roept gelijk allerlei beelden op. Waar de hands-on manager als een soort meewerkend voorman in het werkproces meedraait zie ik de handen af manager meer als een manager die van een afstandje toekijkt hoe zijn medewerkers als bezige bijen aan de slag zijn. ‘Hij keek toe en zag dat het goed was’. Zoiets.

En zoals een hands-on manager helemaal niet verkeerd hoeft te zijn, zo is een hands-off manager ook niet verkeerd. Als de omstandigheden daar naar zijn. In een professionele organisatie, waar vakmensen weten wat ze moeten doen, die hun eigen planning in de gaten houden en die je vooral los moet laten en niet teveel op de vingers moet kijken is een handen af manager helemaal op zijn plek. Dat betekent niet dat je alles maar uit je handen moet laten vallen en helemaal geen leiding of sturing meer hoeft te geven, maar dat je managet vanuit vertrouwen en doormiddel van regelmatige voortgangsgesprekken en coaching bijstuurt waar nodig. Ingrijpen doe je als manager alleen als dat zaken uit de hand dreigen te lopen.

En nu steeds meer mensen met ‘Het nieuwe werken’ niet meer dagelijks op de werkplek te vinden is, zullen leidinggevenden ook op een andere manier leiding moeten gaan geven. Meer vanuit vertrouwen, meer vanaf een afstand, meer gericht op output en minder vanuit controle op de manier waarop het werk wordt gedaan. Dat is lang niet voor iedere manager makkelijk, maar voor de hands-off manager misschien nog wel het makkelijkst.

Ik vind het een mooie term, net als ik ook andere benamingen van managers heel mooi kan vinden. Mits met mate toegepast. Want teveel handen af is ook weer niet goed, net zoals teveel hands-on dat ook niet is. Alles met mate. En wanneer dat gaat vanuit vertrouwen en respect voor de medewerkers en met een open manier van communicatie, dan is iedere leidinggevende stijl in principe werkbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *