De ideale sollicitatiebrief

Bestaat die? Jawel, die bestaat zeker. En die zorgt ervoor dat je elke keer weer op gesprek wordt uitgenodigd. Toch kan ik die hier niet afdrukken zodat jij hem netjes over kunt schrijven. De brief moet namelijk wel aansluiten bij de functie waarop je solliciteert.

Ik leg het je uit en dan schrijf ook jij de perfecte brief.

Om te beginnen is een perfecte sollicitatiebrief geen wondermiddel. Ik ga er wel vanuit dat je ten minste de juiste kwalificaties, vooropleiding en ervaring bezit voor de functie waarop je solliciteert. Het gaat er nu om dat je uitgenodigd wordt voor een selectiegesprek zodat je dat mondeling kunt toelichten en dat jij niet op de stapel ‘interessant, maar niet interessant genoeg voor een gesprek’ terecht komt.

De brief

De sollicitatiebrief is maximaal 1 A4 lang. Echt niet langer. Geen excuus!

Alinea 1. Je opent de brief met het kenbaar maken van je interesse voor de openstaande functie. Dat is de reden waarom je de brief schrijft (je staat versteld hoeveel mensen dat vergeten).

Alinea 2. Je beschrijft waar je nu werkt of wat je recente werkervaring en opleiding is. Daarbij beschrijf je de taken, projecten en resultaten die je hebt geboekt en ervaringen die je hebt opgedaan. Je benoemt hier die ervaringen die naar jouw idee relevant zijn voor de vacante functie, zonder dat je dat expliciet maakt (dat doe je pas in alinea 4). Gebruik daarbij waar mogelijk de bewoordingen van de kernkwaliteiten zoals die in de vacaturetekst zijn beschreven (zorg voor herkenning).

Alinea 3. Geef aan waarom jij graag de nieuwe baan wilt hebben. Wat spreekt jou daarin aan, welke vaardigheden kun je daarin kwijt, hoe kun jij je daarin verder ontwikkelen en op welke manier spreekt de organisatie jou aan? Ook hier gebruik je waar mogelijk de bewoordingen uit de vacaturetekst.

Alinea 4. In de een na laatst alinea geef je expliciet aan welke ervaring je meeneemt voor de functie, welke van jouw persoonlijke kernkwaliteiten van pas komen (zelfkennis is hier vereist). Waar je in alinea 2 spreekt over concrete werkzaamheden en projecten, spreek je in alinea 4 in termen van kerncompetenties (HRM-taal dus). Ook hier laat je zien dat je de vacaturetekst goed gelezen hebt, maar je laat ook jouw persoonlijkheid duidelijk spreken in deze alinea. Het is zinloos je anders voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Dan val je tijdens een gesprek hopeloos door de mand of breekt je dat eenmaal in de baan op. Daar wordt niemand wijzer van. Je wilt tenslotte de baan die bij je past, bij een werkgever die je aanspreekt.

Alinea 5. De uitsmijter. Hier geef je aan dat je met de brief een kort beeld van jezelf hebt gegeven dat je graag tijdens een gesprek toelicht. Tevens geef je aan dat je je curriculum vitae hebt bijgevoegd.

Bij de brief doe je je curriculum vitae. Die is NOOIT langer dan 2 A4. En dan heb je er al een hele carrière opzitten. Heb jij meer tekst nodig, dan heb je kennelijk moeite om tot de kern door te dringen. Dan zal dat op jouw werk ook wel zo zijn (afwijzing dus). En een digitaal pasfotootje in de rechterbovenhoek is voor de ontvanger wel zo prettig.

Tot slot. Je brief bevat uiteraard GEEN spelfouten. Check, check en check nog een keer. Laat de brief daarna nog eens door iemand anders lezen en doe de brief dan pas de deur uit. Uitzonderingen daargelaten gaat een brief met een spelfout bij mij op de afwijzingen stapel.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Laat een reactie achter