De magie van het koekje

Er wordt soms gedaan alsof het bevorderen van werkplezier en de werksfeer hogere wetenschap is. En voor het verhelpen van echte problemen op het werk is dat wellicht een beetje waar. Maar de meest effectieve werkpleziertip die ik in de afgelopen jaren keer op keer met workshopdeelnemers deel is “de magie van het koekje”.

Regelmatig wanneer ik een vergadering heb op het werk of een bespreking met een klant, neem ik een pak koekjes mee (of wat lekkere brownies). Iedere keer weer geeft dat een enorm positieve vibe aan het begin van het overleg dat ook doorwerkt in de rest van het overleg. De toon is positiever en meer relaxt. Het komt zelfs geregeld voor dat bij een felle discussie, juist ik word ontzien, terwijl de argumenten richting andere deelnemers een stuk feller van toon is. En dat is soms mooi meegenomen … voor de prijs van een koekje.

Ook wanneer ik een heel lastig gesprek voorzie, dan breekt een simpel koekje het ijs. En wat kost een pak koekjes tegenwoordig nou nog? Een kleine investering met een groot resultaat. Maar het mooiste is natuurlijk het ‘koekje zonder bijbedoelingen’.

Een directrice die ik al jaren ken heeft het tot gewoonte gemaakt om altijd een koektrommel op tafel te hebben staan. Dat geeft haast het gevoel of je bij haar op visite komt, met de bijbehorende sfeer. Je kunt je voorstellen wat voor effect dat heeft.

Dat is “de magie van het koekje”, niets meer en niets minder. Misschien dat iemand daar nog eens een wetenschappelijk onderzoek naar wil doen, maar voor mij is het geen wetenschap. Wel hoogst effectief. Probeer het zelf maar eens.

1 gedachte over “De magie van het koekje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *