Dik 70 procent regelt privé-zaken op het werk

Zo’n 72 procent van de werknemers regelt wel eens privé-zaken onder werktijd. Daar staat tegenover dat ruim de helft ook minimaal een uur aan het werk besteedt tijdens de vrije tijd. Er is dus een sprake van een vervlechting tussen werk en privé, zo concludeert Randstad uit een onderzoek onder 2000 werknemers.

Vervlechting werk en privé

Veel werknemers plegen weleens een privé telefoongesprek onder werktijd, lezen persoonlijke e-mails, surfen op internet (waaronder het zoeken naar vakantiebestemmingen), en regelen privé-problemen. Hoe meer een werknemer overwerkt of werk meeneemt naar huis, hoe vaker tijdens de werkuren privé-zaken worden geregeld. Met andere woorden: er wordt tijd ‘geruild’. Omdat ze ook werken wanneer dat niet hoeft, vinden de werknemers dat ze privé-zaken mogen regelen wanneer dat eigenlijk niet mag.

Een andere belangrijke oorzaak waarom privé-zaken worden geregeld op het werk is het ‘bore out’-syndroom. Daarbij vervelen werknemers zich zodanig, dat ze alles aangrijpen om de tijd te doden.

Thuiswerken

Wie ook thuis tijd besteedt aan het werk, besteedt die voornamelijk aan het lezen van werkmails, rapporten en documenten en het telefonisch overleggen met collega’s. Van diegenen die thuiswerken, werkt ruim 80 procent meer uren dan is overeengekomen.

20 procent van de werknemers besteedt maximaal drie uur aan het werk tijdens de privétijd. Ook in vakanties en tijdens de weekends wordt er gewerkt: een op de drie werkt minstens één uur in het weekend, één op de vijf werkt een uur per week tijdens de vakantie.

Loyaliteit en werkplezier

Werknemers werken in de privé-tijd omdat ze een grote loyaliteit hebben met hun baan en het bedrijf of gewoon omdat ze hun werk heel leuk vinden. Van tijd tot tijd is er echter ook sprake van grote werkdruk, of krijgen ze het werk onder de reguliere werkuren niet af.

De toenemende ict-mogelijkheden dragen ook bij aan het thuiswerken. De meeste werknemers hebben toegang tot hun werkmail via webmail, kunnen beveiligd inloggen op het bedrijfsnetwerk of hebben een smartphone.

Vooral jongeren

De toenemende vervlechting tussen werk en privé doet zich het meest voor bij jongere werknemers in de leeftijdscategorie tussen 30 en 40 jaar. Dit komt omdat in die leeftijdscategorie veel werknemers hun carrière opbouwen en daar extra effort insteken.

Geen probleem

Maar of deze vervlechting tussen werk en privé een probleem vormt, daar is Randstad niet zeker van. “Of de privé-sfeer hierdoor onder druk komt, zoals sommige cultuurpessimisten beweren, is echter zeer de vraag”.

Toch moeten er vraagtekens geplaatst worden. Wie werkt tijdens de vrije tijd, heeft uiteraard minder tijd over om te ontspannen, te genieten en het werk te vergeten. Die mentale druk kan op termijn vervelende gevolgen hebben: burn-out, depressies of oververmoeidheid liggen op de loer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *