Dit moet je weten en doen om werkplezier te hebben

(naar een origineel van Alexander Kjerulf, zie onder)

1. Ik kies ervoor om plezier op het werk te hebben

Ik weiger te werken in een baan die mij niet blij maakt. Zo simpel is het. Ik wil wakker worden en uitkijken naar mijn werk. Ik wil aan anderen trots over mijn werk en collega’s kunnen vertellen. Ik kijk evenveel uit naar maandagmorgen als naar de vrijdagmiddag. Die keuze maken maakt me niet als vanzelf blij – maar dat is het punt van waaruit we moeten starten.

2. Ik kan plezier hebben op mijn werk

Dat kan in principe iedereen, als je er maar voor kiest.

3. Mijn werkplezier is mijn verantwoordelijkheid

Terwijl mijn baas, mijn collega’s, mijn medewerkers en mijn werkplek allemaal effect hebben op mijn werkplezier, is de uiteindelijke verantwoordelijkheid daarvoor van mij en mij alleen.

4. Weten wat mij wel en geen werkplezier geeft, is mijn verantwoordelijkheid

Weten wat mij werkplezier geeft, is de eerste stap om dat ook te verkrijgen. En als jij het niet weet – wie dan wel?

5. Het is mijn verantwoordelijkheid om anderen te laten weten wat mij wel en geen werkplezier geeft

Het is niet aan mijn baas, collega’s, medewerkers of werkplek om mijn gedachten te lezen en uit te vinden wat zij moeten doen om mij werkplezier te geven, Het is aan mij om het ze te vertellen.

6. Als ik iets doe, gebeurt er ook iets

Zolang ik op mijn kont blijf zitten en wacht tot mijn baas, collega’s, medewerkers of werkplek iets gaat doen om mij werkplezier te geven, gebeurt er niets.

7. Ik weet dat mijn werkplezier invloed heeft op mijn plezier buiten het werk

Een slechte dag op het werk is moeilijk af te schudden wanneer je naar huis gaat. Maar een fantastische dag op je werk geeft je energie voor een geweldige middag en avond thuis. Een fantastische werkweek is de beste springplank voor een fantastisch weekend.

8. Ik weet dat werkplezier invloed heeft op mijn gezondheid

Ongelukkig of gestrest zijn op het werk kan je ziek maken, depressief en kan zelfs je dood worden. Het tegenovergestelde werkt ook. Plezier op je werk maakt je gezonder en mentaal en fysiek sterker.

9. De meeste wakkere uren besteed ik op mijn werk – Ik wil dat ook die uren meetellen

Het kan goed zijn dat ik meer tijd op mijn werk doorbreng dan met mijn familie, vrienden en hobbies tezamen. Ik wil dat die uren ‘fun’ en plezierig zijn. En ik wil dat ze bijdragen aan iets zinvols.

10. Het is OK om een slechte dag op het werk te hebben

Ik kan niet altijd plezier op het werk te hebben. Het is OK om een slechte dag te hebben. Een slechte week, maand of jaar is niet OK.

11. Mijn beste werk lever ik wanneer ik gelukkig ben

Wanneer ik gelukkig ben, ben ik betrokken, gemotiveerd, verantwoordelijker, creatiever, vermijd ik minder risico’s, meer service-gericht en productiever.

12. Teveel plezier bestaat niet

Het maakt niet uit hoe gelukkig ik ben, een beetje meer doet nooit pijn.

13. Ik ben me ervan bewust dat werkplezier ook voortkomt uit de tijd die ik niet op het werk doorbreng

Vakanties, weekends, dagen en andere tijd die ik vrij ben van het werk bieden reflectie en ontspanning. Het geeft me nieuwe inzichten en ideeën. Een leven dat bijna geheel op het werk wordt doorgebracht zal me minder snel gelukkig maken.

14. Ik ben me ervan bewust dat werkplezier voor iedereen anders is

De één zijn droombaan is voor de ander een hel. De dingen die mij werkplezier geven kunnen voor anderen verschrikkelijk zijn.

15. Werkplezier is iets dat ik zelf NU creëer

Niet volgende maand, volgend kwartaal of volgend jaar. Ik ben nu gelukkig of nooit.

16. Ik ben me ervan bewust dat werkplezier niet komt door de afwezigheid van slechte dingen op de werkplek

Alle werkplekken kunnen onplezierige collega’s, teveel werk, veeleisende klanten, stress, bureaucratie en andere irritaties kennen. Alhoewel we ernaar streven die te minimaliseren, wacht ik niet met werkplezier totdat ze allemaal zijn geëlimineerd. Als ik dat deed, zou ik nooit gelukkig zijn.

17. Werkplezier is besmettelijk – Ik zal de oorzaak zijn

Gelukkige mensen maken ook anderen gelukkig. Zo wil ik anderen beïnvloeden. Ongelukkig zijn op je werk is ook besmettelijk – maar het is helemaal geen lol om dat virus door te geven.

18. De beste manier om zelf werkplezier te krijgen is door andere werkplezier te geven

Het zou gek zijn om alleen mezelf gelukkig te maken op het werk. Omdat geluk besmettelijk is, zou ik snel mijn werkplezier verliezen, als ik de enige gelukkige zou zijn.

19. Ik neem de tijd hiervoor

Het kost tijd om mijzelf en anderen meer plezier op het werk te geven. Die tijd neem ik, omdat meer plezier op het werk mij meer productief maakt. Ik neem daarvoor (met plezier) de tijd.

20. Als ik geen plezier op mijn huidige werk kan krijgen, dan neem ik ontslag

Als ik op geen enkele manier werkplezier in mijn huidige baan kaan vinden, dan stop ik daarmee. Ja, dat is beangstigend. Maar is iedere dag naar het werk gaan met een gedemotiveerd gevoel, cynisch, gestrest en hulpeloos dat dan niet? Is dat echt minder beangstigend?

21. Werkplezier is geen raketwetenschap

De dingen die noodzakelijk zijn om mij meer plezier op het werk te geven, zijn echt simpel en kunnen eenvoudig worden toegepast op vrijwel iedere werkplek. Herkenning, erkenning, een positieve houding, leren en groeien, keuzes delen, openheid.

22. Ik geef als eerste

Als ik het gevoel heb dat anderen mij nooit waarderen, begin ik met hen te waarderen. Als anderen nooit luisteren, dan luister ik naar hen. Ik zal het goede voorbeeld zetten en als eerste geven.

23. Ik ben me ervan bewust dat een hoger salaris mij geen werkplezier brengt

Er is niets mis mee om een heleboel geld betaald te krijgen. Ik verwacht er alleen niet van dat het mij werkplezier brengt.

24. Ik ben me ervan bewust dat macht, statussymbolen, een groot kantoor of zelfs een bedrijfsvliegtuig, mij geen werkplezier zullen geven

Het voelt in het begin heel erg goed, maar de sensatie vervaagt snel en het kan een vervelende baan nooit goedmaken.

25. Werkplezier komt van de dingen die jij en ik hier en nu doen

Ik zal anderen erbij betrekken en ik begin er nu mee.

Dit is een vertaling van “the Happy at work manifesto” van Alexander Kjerulf (www.positivesharing.com), schrijver van het boek “Happy hour is van 9 tot 5” (www.happyhourisvan9tot5.nl). Alexander Kjerulf is zo vriendelijk geweest toestemming te geven voor deze vertaling. Het auteursrecht berust bij hem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *