Droedelen

Je kent dat wel, zit je midden in een oersaaie vergadering, en dan begin je maar wat in de kantlijn van de stukken te tekenen en te krabbelen. Een tekeningetje van een poppetje of een boom, een abstract figuur, zonder enige echte betekenis. Of je kleurt de letters van de tekst dicht, je zet komma’s in de tekst waardoor de betekenis wezenlijk verandert. Kortom, je verdrijft de tijd door gedachtenloos wat te krabbelen op het papiertje voor je. Wie terug denkt aan zijn schooltijd, herinnert zich misschien nog wel de volgekladderde agenda’s en schriften aan het einde van het schooljaar. Iedereen doet het. Toen een collega laatst vertelde over een vergadering die hij had bijgewoond en daarbij een door hem volgetekende agenda omhoog hield, wist ik hoe interessant dat geweest moest zijn.

Werkwoord

Pas vandaag hoorde ik dat voor dat gekrabbel een woord bestaat: droedelen. En wat blijkt nog meer: droedelen is een zeer nuttige bezigheid. Terwijl je droedelt (geweldig woord, ik kan er geen genoeg van krijgen), fantaseren je hersens er ongeremd op los en borrelen als vanzelf de spontane ideeën op. Droedelen is dus een prima hersengymnastiek.

Dagdromen of opletten

Droedelen is niet noodzakelijk een vorm van desinteresse. Het voorkomt zelfs dat je gaat dagdromen. Denk maar eens aan die keer in die saaie zaal, met die saaie spreker over dat saaie onderwerp. Je probeerde nog goed op te letten en te luisteren, maar de gedachten dwaalden al snel af naar vanavond. Wat ga je eten, vlees of vis, pasta of aardappelen? Je probeert je aandacht op de spreker te richten, maar toch dwalen je gedachten weer af? Naar die ruzie met je partner van vanochtend of het stapavondje het komend weekend, waar zullen we eens naartoe gaan? Je ogen scannen door de zaal en je ziet opeens je buurman krabbelen op de hand-out. Gekke rondjes en vierkantjes, een gezichtje, een grasveldje met een boom in het midden. Nou, die is er met zijn gedachten niet bij, denk je bij jezelf terwijl je je blik weer op de spreker richt. Maar wat blijkt, die is inmiddels een aantal slides verder in zijn presentatie. Je hebt geen idee wat hij de afgelopen minuten heeft verteld.

Maar niet je buurman. Die heeft de toespraak uitstekend gevolgd. Wanneer iemand, een medewerker of scholier een beetje zit te tekenen, nemen de hersenen de gesprekken om hem heen gewoon waar. Droedelen voorkomt dat je gaat dagdromen en helemaal niets meer hoort. Droedelen versterkt in zeker zin je concentratie. Zit iemand simpelweg voor zich uit te staren, dan is de kans groot dat hij er met zijn gedachten niet bij is. Die denkt aan de problemen thuis, het werk of de boodschappen die nog moeten worden gedaan. Wie geconcentreerd zit te tekenen volgt de discussie wel degelijk.

Onderzoek

Jackie Andrade van de Universiteit van Plymouth heeft er onderzoek naar gedaan. In een onderzoek vroeg ze veertig proefpersonen om naar een saai telefoongesprek te luisteren. De ene helft kreeg daarbij een kladblok en pen om te kleuren, de andere helft kon alleen luisteren. Na afloop wisten zij die tijdens het gesprek hadden zitten tekenen 29% meer informatie over het telefoongesprek te herinneren dan degenen die alleen hadden zitten luisteren. Het droedelen voorkomt dat mensen met hun gedachten afdwalen en gaan dagdromen en dat hiermee een groot deel van wat er om hen heen gezegd en gedaan wordt aan hen voorbijgaat. Mensen die tekeningetjes maken die niet veel van het brein vergen daardoor minder snel in gedachten afdwalen en hierdoor meer opnemen van wat er gezegd wordt.

Kunstvorm

Inmiddels is droedelen al veel meer dan een manier om de tijd te doden tijdens saaie vergaderingen. Er zijn heuse competities en ook Google laat zijn logo met regelmaat droedelen. En je bevindt je in goed gezelschap. Zo tekende Erasmus altijd in de kantlijn van zijn manuscripten en krabbelde John Keats bloemetjes terwijl hij aan het dichten was. Maar deze creatieve droedels kunnen ook op zichzelf staan. Tekeningetjes die van niemendalletjes tot ware kunstwerken verheven worden. Men zegt dan ook wel eens dat droedelen de intuïtieve gevoelens in symbolische tekeningetjes weergeeft. Iets wat tot prachtige droedels of doedels kan leiden.

Genoeg geschreven, tijd voor een droedel.

3 gedachten over “Droedelen”

  1. Hoi Droedelaars onderons, ik heb sinds vandaag voor ons een facebook pagina gemaakt

    Facebookpagina naam: Doodling

    Share your doodle!

    Groetjes
    Dennis

  2. Pingback: Droedels decoded « Ariadnesdraad

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *