Een briefje van de baas

Stel je voor dat je begint aan je eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Je gaat voor de eerste keer zitten aan je nieuwe bureau en daar ligt een briefje op van je nieuwe baas. Ietwat zenuwachtig, je weet tenslotte niet wat je te wachten staat, open je de enveloppe en vouwt het briefje open.

In de brief, heet je nieuwe baas je hartelijk welkom bij het bedrijf en vervolgt dan:

1. Het is mijn hoogste prioriteit om jouw werkplezier en productiviteit te bevorderen. Als er iets is dat ik kan doen om jou gelukkiger en meer efficient te laten zijn, vertel het me dan gelijk. Dat is geen idealisme, dat is gewoon goed voor het bedrijf. Want mensen die met plezier werken, zijn productiever.

2. Ik ga je niet vermoeien met eindeloze regeltjes en protocollen. Je bent volwassen, dus ik vertrouw erop dat je je best doet en de juiste dingen doet.

3. Je hebt mijn toestemming om fouten te maken, zolang je ze maar herstelt, je verontschuldigt tegenover degenen die daarvan last hebben ondervonden en, zolang je er maar van leert.

4. Vertel me als ik fouten maak, zodat ik ook die kan herstellen, me kan verontschuldigen en ervan kan leren.

5. Zorg dat je zoveel mogelijk mensen complimenteert met het goede werk dat ze doen. Ik doe dat ook iedere dag zoveel mogelijk, maar ik kan het niet alleen.

6. Als ik iets goed doe, hoor ik dat ook graag van jou.

7. Ik heb altijd tijd voor jou. Mijn agenda zal nooit zo vol zijn, dat je drie weken moet wachten op een afspraak met mij.

8. Ik ben geïnteresseerd in jou als werknemer EN als een privé persoon. Ik ben geïnteresseerd in je privéleven, in jouw gezondheid en dat van jouw naasten en in jouw algemene welbevinden.

9. Het leven draait om meer dan werk alleen. Als je regelmatig overwerkt, maak je je alleen maar ongelukkiger en levert het je meer stress op. Werk nooit meer dan sporadisch over en alleen als het echt nodig is. Structureel overwerken is slecht voor jou en voor ons bedrijf.

10. Ik verwacht van jou dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw welbevinden op het werk. Als je iets kunt doen om jezelf, een collega of mij meer werkplezier te bezorgen, doe het dan.

Wat denk je dat dit briefje met jou zou doen, startend in een nieuwe baan? En beter nog, misschien ben jij zelf wel de baas. Wat belet jou om vanaf vandaag te beginnen met het uitdragen van bovenstaande principes. En daarmee hoef je echt niet te wachten tot je een nieuwe medewerker hebt aangenomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *