Een gratis dertiende maand

Druk, druk, druk

Heb jij dat nou ook? Het gevoel dat je iedere dag een uur (of meer) tekort komt? Dat je een afspraak met vriend of vriendin weken vooruit moet plannen. Dat je moet racen van je werk, naar de school van je kinderen, het eten moet koken, kind naar bed, wasje draaien, even het journaal kijken en dan zelf naar bed. Je rent van het ene naar het andere.

Iedereen lijkt gejaagd tegenwoordig. Gejaagd en overbelast. We ‘moeten’ gewoon teveel. Van onszelf, van anderen. Onze dagen vullen zich als vanzelf en de vervelende klusjes stapelen zich op. Je zou er haast stress of zelfs een burnout van krijgen. En dat krijgen een heleboel mensen dan ook. Dat of ruzie met hun partner met op de lange duur een scheiding tot gevolg en daarna de stress.

Oplossingen

En er zijn oplossingen te over. Ik heb er hier en in mijn boek al genoeg over geschreven. Prioriteiten stellen, ‘Nee’ durven zeggen, balans aanbrengen in leuke en minder leuke activiteiten, delegeren (dat kan ook thuis), simpelweg niet meer rennen om net die ene trein nog te halen, door op gezette tijden te mediteren, door minder uit te stellen, door minder perfectionistisch te zijn (goed is goed genoeg). Zomaar even wat praktische tips uit de losse pols.

Maar ik heb nu een nieuwe tip. Eentje die uitblinkt in simpelheid … en dat zijn meestal de beste. Het is ook nog eens een tip waarvoor je niets hoeft te veranderen in je levensstijl of je gedrag. Want daarvan weten we allemaal dat de goede voornemens binnen een maand toch vervlogen zijn.

Een tip waar ik met gemak een boek over zou kunnen schrijven. Maar dat doe ik niet, want dat zou weer zonde van mijn en van jouw tijd zijn. Een boek schrijven duurt immers maanden en met een boek lezen ben je ook al gauw een paar uurtjes zoet. Dit artikel heb je daarentegen binnen vijf minuten gelezen en dan kun je gelijk aan de slag.

26/7 of een dertiende maand

De manier waarop je zonder enige moeite één tot twee uur tijdwinst kunt boeken, per dag, is: Maak ieder uur 2½ minuut korter, of als je gelijk wilt doorpakken maak je ieder uur 5 minuten korter. Laten we dat laatste eens doen.

We hebben de gewoonte om veel van onze activiteiten in te roosteren in onze agenda. En dat doen we over het algemeen in blokken van een heel of een half uur. Voortaan doe je dat in blokken van 55 minuten of van 27½ minuut. Dat kun je vrijwel met alles in je dagelijkse leven doen. Natuurlijk gaat de wasmachine er niet sneller van draaien, maar daar blijf je ook geen anderhalf uur naast staan.

Wat je wel kunt doen is niet acht uur slapen per nacht, maar in plaats daarvan zeven uur en twintig minuten. Je belangrijkste slaapuren heb je in de eerste vier uren van je slaap, dus die veertig minuten aan het einde hebben echt niet zoveel effect op hoe je je voelt. Iedere vergadering van anderhalf uur, wordt echt niet minder als die slechts één uur en 22½ minuut duurt.

Door dit in alle aspecten van je leven door te voeren, duren je dagen geen 24 uur meer, maar wel 25 of ruim 26 uur. In plaats van tijd tekort heb je ineens zeeën van tijd over. Denk je eens in wat je met al die tijd kunt doen. Twee uur per dag extra, dat is 14 uur in een week, 750 uur in een jaar. Je jaar duurt zo een maand langer. Een dertiende maand, maar dan in tijd. Er zijn mensen die daar een moord voor zouden doen.

Misschien krijg ik nog eens een horlogemaker zo gek om een speciaal horloge voor me te maken met dertien streepjes in plaats van twaalf (als iemand zich aangesproken voelt?!), maar tot die tijd wordt het even puzzelen met de tijd. Van mij zul je in ieder geval nooit meer horen dat ik tijd tekort kom. Ik ben 26/7 beschikbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *