Filevrij

Kuddedieren

Dat wij mensen kuddedieren zijn, kun je dagelijks horen bij de fileberichten. We hebben de gekke gewoonte om tegen beter weten in allemaal tegelijkertijd de deur uit te gaan naar het werk om, aan het einde van de middag, massaal hetzelfde te doen op de weg terug naar huis. En dat is gek omdat de snelwegen maar zes uur per dag zo massaal worden gebruikt. Drie uur in de ochtendspits en drie uur in de avondspits. Er blijven dus iedere dag achttien uren over, waarop je zonder al te veel problemen en vertraging van A naar B kunnen rijden met de auto.

Kijk eens anders tegen de zaak aan

Maar in plaats van de werkdag een uurtje of twee te verschuiven, klagen we iedere dag maar weer over die vervelende file. Buiten dat dat klagen geen enkele zin heeft omdat de file daardoor niet verdwijnt, vertelde een medewerker van Rijkswaterstaat mij enkele jaren geleden alweer een mooi inzicht over de files. Mensen vinden het vervelend dat ze in de file staan, maar als je het goed bekijkt, ben je de file. En dat inzicht is me altijd bijgebleven. “Je staat niet in de file, je bent de file”. Elke keer dat ik in een kilometerslange rij met auto’s aanschuif (wat mij als fervent treinreiziger gelukkig niet al te vaak voorkomt, ik heb weer andere problemen als vertragingen en uitvallende treinen door vallende blaadjes, slippende wielen en stroom- en wisselstoringen) moet ik aan die spreuk denken en voel ik me ineens veel anders. Hoe kon ik zo stom zijn om weer in mijn eigen valkuil te trappen? Waarom heb ik er ook vandaag weer voor gekozen om de file te zijn. Als ik later of eerder was vertrokken, was ik de file helemaal niet geweest. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de file en dus oorzaak van het probleem. Dan ga ik niet naar de politiek roepen dat er meer asfalt moet worden aangelegd, want dat lost het probleem echt niet op. De oplossing ligt in mijzelf en ook in jou.

Durf jij je routine vaarwel te zeggen en in plaats van negen tot vijf van elf tot zeven, geheel filevrij te gaan werken? In heel veel bedrijven (niet alle, ik weet het) is dat geen enkel probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *