Geef nooit op

Het overkomt iedereen weleens, een afwijzing na een sollicitatie. En waarschijnlijk vaker dan je lief is. De moed zou je haast in de schoenen zakken.

De keren dat je in één keer raak schiet zijn op één hand te tellen. Soms (meestal) zal je gewoon vaker moeten proberen.

De tip die ik je mee wil geven is de volgende:

Geef nooit op!

Dat is sowieso een heel goede raad in heel veel situaties, maar ook bij het solliciteren. Niet mokken maar gewoon de volgende brief de deur uit doen, de volgende recruiter benaderen en het volgende netwerkgesprek beginnen. Net zolang tot je wel een keer de eerste van de selectielijst bent geworden. Want wie niet waagt, die niet wint.

Laat je niets wijs maken door mensen die zeggen dat ze bij de eerste sollicitatie gelijk zijn aangenomen. Een enkel uitzonderlijk geval daargelaten is dat gelogen en hebben zij er ook al tientallen sollicitaties en afwijzingen op zitten voordat ze eindelijk een keer eerste in de procedure zijn geworden.

Helaas is de terugkoppeling van een werkgever na een afwijzing bij een sollicitatie, ook al ben je doorgedrongen tot de laatste gespreksronde, vrij mager. Meer dan de andere kandidaat sloot qua opleiding, werkervaring, persoonlijkheid beter aan bij de functie-eisen en het zittende team komen ze meestal niet. En dat zegt helemaal niets over jou en je kunt er ook niets mee. Nabellen kun je dus in veel gevallen ook best achterwege laten en je pijlen richten op de volgende vacatures.

Want ook bij solliciteren geldt, de aanhouder wint – en – wie niet waagt, die niet wint. Dus geef niet op en gooi die volgende brief op de mail. Er komt vanzelf een moment dat ook jij als beste kandidaat boven komt drijven.

Lees meer boeken over solliciteren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *