Geen zin in je werk? Doe simpel extra je best!

We hebben allemaal wel eens van die perioden dat we er gewoon geen zin in hebben. Zeker voor de thuiswerkers in coronatijd zal dat een bekend gevoel zijn. Dagen en weken die allemaal op elkaar lijken, alleen contact via het beeldscherm, iedere dag in dezelfde ruimte zonder serieuze ontspanningsmogelijkheden buiten het werk. Dat doet wat met een mens.

Maar zelfs als je wel naar kantoor ‘mag’, of naar je winkel, de werkvloer, in de bouw. Allemaal maken we het wel eens mee dat we met een laag energiepeil op het werk komen en dat je het werk routinematig afraffelt. Dat je je niet echt volledig inzet om tot het beste resultaat te komen. Dat je op een vraag met het standaardantwoord komt, zelfs zonder goed naar de vraag te luisteren. 

Soms is je werk gewoon een eentonige sleur geworden waar dezelfde dingen zich steeds maar weer herhalen. In coronatijd is dat dubbel zo erg als je thuis je baas en collega’s maar sporadisch ziet via de zoom en je jezelf iedere dag weer moet motiveren. Dan loop je het risico dat je de kantjes ervan af gaat lopen, de dingen matigjes afraffelt en je weinig voldoening beleeft. Je presteert op een laag energieniveau en krijgt dat van je werk en je omgeving ook terug.

De oplossing: doe simpel extra je best.

Gooi een koude plens water in je gezicht, roep desnoods Tjakka als je daarvan houdt en ga er vol tegenaan.

Je zult merken dat wanneer je je volle aandacht en energie in je werk steekt, ook al had je die energie even niet in je, je werk je die energie weer in veelvoud terug zal geven. Gewoon lekker aan het werk, even doorvragen wat er nou echt aan de hand is, lekker in de boeken of zoeken op internet, kijken naar de laatste inzichten en dan met een passend antwoord komen. Even doen alsof je nog nooit eerder deze klus hebt gedaan, nog nooit eerder deze vraag is gesteld en er met de energie en aandacht van een vers van school komende werknemer vol tegenaan gaan. Niet blijven hangen in je eigen sikkeneurigheid maar de telefoon pakken en wat collega’s of klanten actief bellen. Een virtueel koffie-roddelmoment inplannen wat je normaal bij de koffieautomaat zou doen. Kijken naar wat wel kan in plaats van wat allemaal niet lukt in deze tijden.

Doe je best om met de beste oplossing, het beste antwoord te komen.

Niet alleen jij wordt daar blij van, je hele omgeving zal het merken … en jaloers zijn. Neem een dag in de week om dit uit te testen. Doe gedurende die dag bij alles je uiterste best en probeer daar zo bewust mogelijk mee bezig te zijn. Je zult merken dat je door een beetje meer energie in je werk te leggen, je daarvoor een veelvoud aan energie terugkrijgt. Door simpelweg je best te doen met datgene waar je mee bezig bent, zul je meer plezier in je werk beleven. Elke suffe klus krijgt daarmee meer elan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *