Gelukkiger zonder ambitie

Hoe sta jij in je werk. Ben jij één van die velen die de talenten wil ontwikkelen, wil doorgroeien, carrière maken, hoger op de ladder komen, door het glazen plafond wil breken, een hoger salaris wil?

Waar leidt carrière toe?

De vraag die ik je wil stellen is wat je daarmee denkt te bereiken? Is carrière een doel op zichzelf of is het een middel tot iets anders? Betekent het dat je ieder jaar een beetje meer verdient, maar ook steeds meer energie en tijd in je werk moet investeren? En gaat dat dan ten koste van iets anders? Is je werk het belangrijkste in het leven of is dat iets anders?

Allemaal belangrijke vragen die we ons veel te weinig stellen. Als ik bij bedrijven langs ga voor de werkplezier-trainingen, zie ik veel te vaak mensen die de focus op het werk kwijt zijn maar daar wel enorm veel energie in steken. Nu is het niet erg om veel energie in je werk te steken en is het ook niet verboden om carrière te maken, maar dan wel met de wetenschap dat dat geen doel op zichzelf is en mits je de balans met de rest van je leven bewaart. Ten slotte kun je je carrière niet mee je graf in nemen en na je pensioen (als je dat al haalt) ben je de fut over het algemeen vrij snel kwijt om nog wereldreizen te maken of andere leuke dingen te doen.

Blijer zonder ambitie

Maar het kan ook anders. Je kunt ook nee zeggen tegen dat aanbod om manager te worden. Misschien ben je veel blijer met je baan als inhoudelijk expert. Waarom zou je dan die extra uren, personele zorgen en saaie managementvergaderingen op je nek nemen? Om het beetje extra salaris? Of om de status? Je kunt ook twintig jaar hetzelfde vak blijven uitoefenen bij dezelfde baas. Niet jobhoppen, maar trouw zijn aan die ene baas, weten hoe je je werk het beste kunt doen zonder steeds iets nieuws te hoeven leren.

Met name hoger opgeleiden hebben moeite met dit idee. Waar lager opgeleiden het prima vinden om ‘gewoon’ een leuke baan te hebben en daar tevreden mee zijn, leeft bij hoger opgeleiden toch vaak het idee dat alle talenten ontplooid moeten worden en alles uit de loopbaan gehaald moet worden. En dat is toch gek.

Tredmolen

Er zijn voorbeelden van mensen die hun kantoorbaan hebben opgezegd om hun droombaan als banketbakker na te jagen. Daar wordt je bepaald niet rijker van, maar misschien wel gelukkiger. En misschien houd je met een wat simpelere loopbaan wat meer tijd en energie over voor de dingen en mensen die je echt belangrijk vindt!

Durf jij uit de tredmolen te stappen en gewoon tevreden te zijn met wat je hebt, misschien een stapje terug te doen of je droombaan bij de plantsoenendienst op te pakken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *