Gratis CV sjablonen

Een sollicitatiebrief is niet compleet zonder een mooi curriculum vitae. Een recruiter kijkt in eerste instantie hooguit een halve minuut naar je CV, dus dan moet de belangrijke informatie direct en helder zichtbaar zijn. Pas in tweede instantie, na de eerste grove schifting, neemt de recruiter meer tijd voor je brief en CV.

Dus het is zaak een mooi curriculum vitae in elkaar te draaien. En in dat kader is het adagium ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ van toepassing.

Wie op internet echter zoekt op ‘CV template’, ‘CV voorbeeld’, al dan niet in combinatie met het woord ‘gratis’ komt in een weerwar van websites terecht die uiteindelijk allemaal doorverwijzen naar websites waar je uiteindelijk alsnog moet betalen voor een halfbakken CV.

Echt gratis te downloaden sjablonen voor een curriculum vitae

Voor jullie lezers heb ik een aantal websites verzameld waar je daadwerkelijk, rechtstreeks, (word) modellen van CV’s kunt downloaden:

  • Tientallen CV-sjablonen op sollicitatiebijbel.nl (NL)
  • Tientallen CV-sjablonen op hloom.com (let op, veel reclame rondom de gratis sjablonen. Klik op het woordje ‘free’ dan gaat het in één keer goed)
  • Tientallen CV-sjablonen op template.net (let op, ook hier veel reclame, maar alles is gratis te downloaden)
  • 3 gratis templates (en een aantal betaalde) op wetalent.nl (NL)
  • Enkele simpele CV-voorbeelden op sollicitatie.info (NL) (let op, veel gratis modellen, maar ook links naar een betaalde cv-website, weet waar je klikt)
  • Mooi vormgegeven sjablonen op creativebloq.com
  • En vergeet ook de modellen in MS Word zelf niet. Open een nieuw document en zoek op trefwoord ‘resume’ en je krijgt ruim 50 sjablonen van CV’s met bijbehorende sollicitatiebrief.

Op de hiervoor genoemde websites krijg je volop inspiratie voor jouw eigen curriculum vitae. Misschien kun je ook wel verschillende modellen combineren.

Soorten CV’s

Er zijn drie soorten curriculum vitae:

  1. het a-chonologisch CV
  2. het vaardigheden CV
  3. het basis CV
Het a-chronologisch cv

Hierin zet je je persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring, vaardigheden en eventueel overige activiteiten, extra curriculaire activiteiten en referenties. De meest recente werkzaamheden zet je bovenaan en vervolgens werk je terug in de tijd. Deze CV kan ook in chronologische volgorde weergegeven worden, maar dit raad ik je niet aan. Het a-chronologisch CV is de meeste gebruikte variant.

Hoe je het CV vormgeeft is een kwestie van smaak. Dat kan heel basic zijn, maar ook heel creatief vormgegeven. Het is vooral belangrijk dat je een CV-vorm kiest die past bij jou als persoon, bij de functie en bij jouw kennis en ervaring.

Het prestatie of vaardigheden CV

Met het vaardigheden-CV beschrijf je voornamelijk de rollen (niet functies) die je in het verleden hebt vervuld en welke vaardigheden/ervaring je daarin hebt opgedaan. Zoals schrijver, manager of administrateur. Het vaardigheden-CV komt goed van pas wanneer je weinig werkervaring hebt of regelmatig op projectbasis werkt, zoals copywriters of grafisch ontwerpers vaak doen. 

Het basis CV/moeder CV

Het basis-CV houd je eigenlijk voor jezelf bij als overzicht van al je vaardigheden, werkzaamheden en interesses. Hieruit kun je later een selectie van informatie maken om te gebruiken in een CV dat je op een bepaalde vacature wil toespitsen. Het is dus eigenlijk een overzicht voor jezelf en niet bedoeld als ‘openbaar CV’.

Hoe kies je het juiste model voor jouw eigen CV?

Bedenk waar je het meeste nadruk op wil leggen, wat voor model bij je ervaring en toekomstige functie past en waar de werkgever het meeste waarde aan hecht. Bekijk ook voorbeelden van CV’s en oefen met het gebruik ervan. Maak je de indeling eigen. Oefen met voorbeelden en benut de sterke punten van een bepaalde aanpak.

Nadruk op opleiding en werkervaring

Wil je een overzicht geven van wat je gedaan hebt en vooral nadruk leggen op je opleiding en werkervaring, dan past het a-chronologisch CV meer bij jou. We noemen het een a-chronologisch CV, omdat je het meest recente of meest belangrijke bovenaan zet en zo terug werkt in de tijd. Denk aan opleidingen die je nog volgt of meest recente werkervaring die bovenaan moet staan. Zo ziet je potentiële werkgever gelijk wat de meest belangrijke en actuele zaken zijn.

Nadruk op vaardigheden

Wil je vooral de nadruk leggen op je vaardigheden, dus wat je kan en niet zozeer wat je gedaan hebt? Kies dan voor het vaardigheden-CV. Dit is vooral handig als je verschillende studies en cursussen gedaan hebt, een brede werkervaring en opleiding hebt of juist minder ervaring hebt. Vooral in het buitenland wordt veel gebruik gemaakt van deze aanpak. In Amerika vinden werkgevers vaardigheden en meetbare, concrete prestaties bijvoorbeeld erg belangrijk. Gebruik bij het vaardigheden-CV de STAR methode (situatie, taak, actie, resultaat) om je vaardigheden te beschrijven en benoem je expertisegebieden.

Maar het belangrijkste van alles

Houd een cv overzichtelijk. Maximaal 2 A4, nooit meer. Weet ook dat veel recruiters en werkgevers de sollicitatiebrieven en cv’s die digitaal binnen komen alsnog printen. Zorg dus dat je cv er ook in geprinte vorm aantrekkelijk en overzichtelijk uitziet. Tenzij je solliciteert voor een creatief beroep, laat je de achtergrond dus (voornamelijk) wit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *