Halfuurtje werkplezier

Alweer een aantal jaren kom ik met regelmaat op heidagen en andere bedrijfsuitjes om het belang van werkplezier weer wat extra tussen de oren van de medewerkers te krijgen. Zeker na moeilijke of onzekere tijden, zoals na een reorganisatie of economische tegenwind, is het belangrijk de spirit erin te houden.

Het liefst pak ik dan natuurlijk een hele of halve dag, omdat je dan echt de tijd kunt nemen om èn wat theorie door te nemen èn met de mensen gewoon leuk dingen te doen die direct effect op de werkplek sorteren. Met heel veel praktische tips waar voor ieders gading wel iets bij zit.

Maar de tijden veranderen en meer dan eens krijg ik dan ook de vraag of ‘het ook in een half uurtje’ kan. Ik moet zeggen dat dat eerst wel even slikken was. Wat kun je nou in een half uurtje doen? Even de mensen in werkgroepjes aan het werk zetten is er niet bij. Om eens goed uit te diepen wat de mensen zoal op de werkplek tegenkomen aan minder prettige situaties evenmin. Wat wel kan is in een flitsende show met veel komische voorbeelden, in een haast cabareteske setting (ga dus niet op de voorste rij zitten!) de draak steken met alles wat er mis kan gaan op de werkplek.

Een onmogelijke baas, vervelende collega’s, afdelingen die elkaar tegenwerken, printers die steeds vastlopen, trage computers, grijze werkplekken met fotootjes van partner en kinderen, onredelijke targets, management dat geen idee heeft wat er op de werkvloer gebeurt, burn-outs en bore-outs. Het passeert allemaal de revue, wat natuurlijk volop herkenning en hilariteit oplevert, om vervolgens door te pakken naar hoe het ook kan en wat dat kan betekenen voor de werksfeer èn – ook niet onbelangrijk – de productiviteit. Zelfs in een half uurtje krijgen mensen volop handreikingen hoe zij zelf invloed kunnen uitoefen op hoe zij in hun werk staan. Want werken moet je toch (de meesten in ieder geval), dan kun je dat met of zonder plezier doen. Wat kies jij?

Leuk allemaal, maar zet het ook zoden aan de dijk? Blijft er iets van hangen? Verandert er door zo’n half uurtje spiegel voorhouden nu werkelijk iets op de werkplek. Ik beken eerlijk dat ik daar een hard hoofd in had. Maar wat blijkt, het werkt wel degelijk. Van de meeste ‘dagen’, gevuld met allerlei strategische besprekingen, teambuilding, jaarplannen en rapportages, blijft het ‘halfuurtje’ werkplezier over het algemeen heel goed hangen wanneer gevraagd wordt naar het hoogtepunt van de dag. Ook bij nagesprekken blijkt de sfeer op de werkplek door zo’n kleine interventie aanmerkelijk verbeterd. Opmerkelijk, maar wel een mooi resultaat.

Kortom, heb je binnenkort een directiedag of andere …-dag te organiseren en heb je nog een half uurtje te vullen (liefst natuurlijk langer), schroom dan niet om contact op te nemen, ook daarvoor draai ik mijn hand inmiddels niet meer om.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *