Heb jij echt plezier in je werk?

Vanochtend liep ik opgewekt naar het station, op weg naar mijn werk, toen mij opviel hoe neerslachtig de meeste mensen op het station en in de trein keken. Blik op de grond gericht, verscholen in een krantje, i-pod in de oren. En als ze al in gesprek waren dan ging het over de vreselijke werkdag die te wachten stond met zinloze vergaderingen, stroperige besluitvorming, die verschrikkelijke baas of collega en de zinloosheid van alles. En ik heb dat vaker opgemerkt.

Doet jouw werk er toe?

Het lijkt alsof veel mensen geen plezier meer aan hun werk beleven en zich met moeite iedere dag uit bed kunnen hijsen en zich naar het werk kunnen slepen omdat de hypotheek nu eenmaal betaald moet worden. En het is ook wel makkelijk om het zicht te verliezen op het nut van onze baan. Vaak zijn of voelen we ons slechts een klein radertje in een grote organisatie die ook wel doordraait zonder ons. Het gevoel dat jouw werk er niet echt toe doet. En als je het nut van je werk niet meer ziet, dan is het moeilijk om nog gemotiveerd te worden. Laat staan dat jij nog een plezierige werkdag hebt.

Welke bijdrage levert jouw werk en waaraan?

Gelukkig is het meestal niet zo dat ons werk zinloos is. We zijn soms alleen het zicht op het nuttige daaraan kwijtgeraakt. Dus mijn tip voor deze maand: als ook jij s’ochtends met lood in de schoenen naar je werk gaat, neem dan even de tijd om na te denken en op te schrijven op welke manier jouw werk bijdraagt en aan waaraan dan wel. Misschien is het goed daar nu even bij stil te staan, nu je deze tekst leest. En schrijf het vooral ook op en werk het zonodig de komende dagen bij.

Bekijk het werk dat je te doen staat vervolgens in dat opgeschreven perspectief. Er is een grote kans dat je werk ineens veel leuker is dan daarvoor. Kun jij helemaal niets bedenken? Dan moet je misschien echt op zoek naar een andere baan. Maar voordat je dat doet helpt misschien het volgende trucje.

Benoem twee successen per dag

Bedenk aan het einde van iedere werkdag twee zaken die je die dag hebt gedaan, waarop je trots bent. Dat kan van alles zijn. Wanneer je partner bij thuiskomt vraagt hoe het op je werk was, begin je steevast met die twee zaken te benoemen. Ook voor voortgangs- en functioneringsgesprekken is zo’n successenlijstje ideaal. Dat zal de blik op je werk onvermijdelijk positief beïnvloeden en het maakt waarschijnlijk binnen korte tijd voor jou weer duidelijk wat de zin van jouw werk is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *