Help, mijn baan staat op de tocht

Alhoewel de laatste cijfers nog een daling van de werkloosheid laten zien, is het wachten op het moment dat de economische crisis als gevolg van Corona echt gaat toeslaan. De voorboden daarvan zien we al bij grote concerns, maar de komende tijd zullen meer bedrijven gaan reorganiseren en saneren. En gure winter dreigt daarmee voor veel ondernemers en werknemers. Wie weet komt jouw baan daarmee ook op de tocht te staan.

Hoe groot is de kans om werkloos te worden?

Maar niet iedereen verliest zijn of haar baan. Zelfs in de diepste economische crises van de afgelopen 20 jaar, en dat waren er nogal wat, behield ruim 92% van de beroepsbevolking zijn baan. Met een werkloosheidscijfer dat schommelt rond de 4 á 5 procent gaan er dus hooguit 3 tot 4 procent werklozen bijkomen. De vrees voor het verlies van je baan is dus veel groter dan de daadwerkelijke kans om je baan te verliezen. 9 van de 10 werknemers blijft dan ook gewoon aan het werk.

Toch wil je niet bij die 3 a 4% terecht komen die nu wel een baan heeft en die mogelijk de komende maanden gaat verliezen. En als je in de Horeca werkt, de reisbranche, de luchtvaart, de kleine detailhandel, dan snap ik dat je je zorgen maakt. Want daar gaan zoals het er nu uitziet toch echt zware klappen vallen.

In deze blog ga ik daarom twee dingen doen. In de eerste plaats ga ik je uitleggen hoe je de kans dat jij bij een reorganisatie wel mag blijven aanzienlijk vergroot. Mocht je dan desondanks zonder baan komen te zitten de komende tijd, dan leg ik je in de tweede plaats uit hoe je zo snel mogelijk aan een andere baan komt. Voor beide zal ik gebruik maken van de vele tips die ik in de loop van de afgelopen jaren op deze website heb gegeven. Volg de links voor nog veel meer informatie.

Hoe zorg je dat je een reorganisatie overleeft?

Onderscheid jezelf op de werkplek. Laat zien dat je een waardevolle kracht bent die hard werkt en productie draait. Daarvoor hoef je helemaal niet zoveel gekke toeren uit te halen of je in de overwerkmodus te zetten. Vaak is het al voldoende om gewoon simpel je best te doen en je afspraken na te komen. Onderscheid je je daarmee op de werkplek en ten opzichte van je collega’s? Jazeker. En als er dan keuzes gemaakt moeten worden, dan kiest jouw baas er misschien wel voor om jou te houden. Want waarom zou hij jou, zijn favoriete werknemer, ontslaan als hij ook de keus heeft in tal van onderpresterende, onaardige medewerkers? Open voorgaande link, lees de tips en voor ze vooral ook uit!!! Je zult me dankbaar zijn.

Misschien dat je door de dreiging van ontslag ook juist de andere kant bent opgegaan en gedemotiveerd bent geraakt. Je praat niet meer zo positief over je werk en dan raak je al snel in een neerwaartse spiraal. Maar kom op, hoofd omhoog. Er is nog niets aan de hand totdat je je ontslagbrief in je handen gedrukt krijgt. Motivatie is eenvoudig weer te krijgen door de tips tegen een verschrikkelijke baan te volgen: stop met slecht praten over je werk, concentreer je op iets dat goed gaat, neem een nieuwe taak op je. En tot slot, beloon jezelf af en toe en zorg vooral ook dat je het een beetje plezierig maakt op je werk.

Zorg dat mensen je aardig vinden en werk aan je netwerk. Dus laat je gezicht zien op de (virtuele) bedrijfsborrels, houd contact met je baas en met de baas van je baas, maar ook met potentiele andere clubs die interessante banen voor je hebben. Praat daarbij altijd positief, benadruk niet de dingen die minder goed gaan: “Be part of the sollution, not of te problem.” Zorg daarnaast dat je baas jouw toegevoegde waarde herkent. Ook daar is jezelf onderscheiden van je collega’s een goede zet om te doen.

Dus steek wat peper in je baan, doe je best en blijf positief (ook als je dat soms niet zo voelt). Volg alle aanbevelingen uit de links en de kans dat jij bij de mensen hoort die mogen blijven zal flink stijgen.

En als dat niet lukt: Hoe zorg ik dat ik zo snel mogelijk aan een andere baan kom?

Met de voorgaande tips heb je de kans dat je mag blijven, ook bij een reorganisatie, flink vergroot. Maar je bent natuurlijk gekke Henkie (of Ingrid) niet. Je bereidt je natuurlijk wel voor op ‘het ergste’. Dus je wacht niet met actie ondernemen tot je daadwerkelijk je ontslag krijgt aangezegd. Je gaat wel proactief werken aan jouw positie op de arbeidsmarkt. Niet alleen door te netwerken, maar ook door te werken aan je kennis en vaardigheden (opleidingen) en het oppoetsen van je sollicitatievaardigheden. Dus je houdt al een tijdje de vacaturewebsites in de gaten, hebt je sollicitatiebrief opgepoetst en je curriculum vitae bijgewerkt. Dat is altijd handig om te hebben, dus daar wacht je niet mee.

Alhoewel je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer een andere baan wilt hebben, wil ik er toch op aandringen dat je een moment van reflectie inbouwt. Want als je als een kip zonder kop gaat solliciteren en aangenomen wordt voor een baan die je eigenlijk niet wilt (maar er moet toch brood op de plank), dan ben je misschien wel verder van huis. Het verliezen van je baan is namelijk ook een kans.

Een periode van rouw

Focus op jezelf
Jij bent niet je baan! Veel mensen ontlenen hun identiteit voornamelijk aan hun baan en status. Maar je bent zoveel meer dan dat. Een (dreigend) ontslag is de tijd om eens goed te kijken naar je echte interesses en kwaliteiten, ook buiten je werk. Wat vind je echt leuk? Kun je daar wat mee in je nieuw verworven vrije tijd of kun je daar misschien zelfs je nieuwe werk van maken. Veel mensen ervaren hun ontslag achteraf (dan is het altijd makkelijk praten) als een zegen. Zou dat voor jou ook kunnen zijn?

Focus op de mogelijkheden
Het verliezen van je baan is niet het einde van de wereld. Natuurlijk verlies je een heleboel: je salaris, je zelfvertrouwen, je zekerheden en weet je niet of en wanneer je de draad weer op kunt pakken. Maar in plaats van je zorgen te maken en je te focussen op alles wat er mis is gegaan en nog mis kan gaan (het kan altijd erger) raad ik je aan je te concentreren op de mogelijkheden die het ontslag je biedt. Het maakt de weg vrij naar misschien wel die andere loopbaan of carrièreswitch waar je al zo lang aan dacht.

Uit je gevoel
Maak van je hart geen moordkuil. Laat mensen om je heen weten wat er in je omgaat. Het verlies van een baan is niet niks en iedereen snapt dat. Je kunt daar heel stoer onder blijven, maar als je ’s nachts wakker ligt gaat je dat toch opbreken. Het uiten van je gevoelens lucht enorm op. Het maakt dat je de problemen onderkent maar ook uit je lichaam haalt door ze uit te spreken. Daardoor ontstaat ruimte voor nieuwe dingen en een beter gevoel. Als je dan ook nog eens de woede fysiek van je af kunt slaan (in de boksschool dan wel en niet op je werk), met tennis of squash of van je af kunt rennen of fietsen, dan voorkom je dat de stress zich in je lijf vastzet en allerlei problemen gaat veroorzaken.

Een tijd van werkloosheid is ook een goed moment om nog eens naar je loopbaan te kijken. Zat je de afgelopen jaren wel op je plek? Misschien is dit wel het moment om het roer om te gooien en, bevrijd uit je gouden kooi van baanzekerheid, mooi salaris en lease-auto, te kijken naar de banen waar je echt gelukkig van wordt. Hoe je dat doet? Lees fix je carrière er maar eens op na.

En dan door

Solliciteer, solliciteer, solliciteer

Ik zei het hiervoor al. Werk aan een goede sollicitatiebrief en CV. En bereid je vervolgens voor op heel veel afwijzingen. Al ben je nog zo goed en vind jij dat een baan geweldig bij jou past. Dat wil nog niet zeggen dat je de baan ook krijgt. Soms moet je wel 10, 20, 50, 100 of meer brieven de deur uit doen, tientallen sollicitatiegesprekken voeren, voordat jij een keer als beste uit de bus komt. De aller, allerbelangrijkste tip die ik je dan ga geven: geef niet op. Je hebt pas verloren als je niet meer probeert.

Dus ben je afgewezen, ga niet bij de pakken neerzitten, maar doe een volgende sollicitatiebrief op de e-mail. Intussen kun je kijken of je door cursussen of opleidingen je kennis en vaardigheden verder kunt verbeteren. Initiatief op dit vlak werkt ook bij een potentiele werkgever heel goed. Iemand die actief en positief in het leven staat en niet bij de pakken neer gaat zitten als het even tegenzit, doet het nu eenmaal beter op de arbeidsmarkt.

Zoals je jezelf kunt onderscheiden op je werk, zo kun je je ook onderscheiden op de arbeidsmarkt. Er is al genoeg eenheidsworst beschikbaar, dus laat in je brieven en sollicitatiegesprekken zien wie jij bent. Toon je unieke zelf. Want alleen dan vind je de baan die bij jou past.

En dat brengt mij bij het einde van deze blog met heel veel linkjes naar eerder artikelen. Ik raad je echt aan ze allemaal te volgen, want ze bevatten talloze waardevolle tips.

Mis je nog iets, of heb je zelf een goede aanvulling? Laat dat dan weten in de reacties hieronder, dan pas ik het artikel graag aan. Heeft het voorgaande je geholpen, dan hoor ik dat ook graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *