Het 80-20 principe

Hoe staat het met jouw 80-20 principe? Het is alweer enige jaren geleden dat de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, opmerkte dat 80% van de inkomsten in Italië werd verdiend door 20% van de Italiaanse bevolking. Naar hem is het pareto-principe vernoemd.

Onderzoeken zijn later uitgevoerd om te constateren dat:

80 procent van de resultaten komt van 20 procent van je inspanning
80 procent van het gebruik van een dienst komt voor rekening van 20 procent van de gebruikers
80 procent van de problemen komen van 20 procent van de oorzaken
80 procent van de klachten komen van 20 procent van de klanten
80 procent van de omzet komt van 20 procent van de verkopers
80 procent van het werkverzuim is te wijten aan 20 procent van het personeel

Het komt niet aan op een procentje meer of minder. Het principe gaat vrijwel overal op. Ook voor jou zal gelden dat 80 procent van jouw productie in 20 procent van de tijd wordt gedaan. Dat betekent ook dat je 80 procent van je tijd verspeelt aan maar 20 procent productie. Waar dat door komt? Voornamelijk omdat je optimaal presteert wanneer je in je kracht staat, als je doet waar je van nature goed in bent en wanneer je in je element bent. Helaas is dat bij veel van ons dagelijks werk niet het geval. Maar in plaats van te focussen op dat waar we goed in zijn, leggen we maar al te vaak de nadruk op het verbeteren van die capaciteiten waar we minder aanleg voor hebben.

En eigenlijk is dat heel er zonde. Stel je voor dat Michael Jordan had gedacht dat hij erg goed was in basketbal, maar dat zijn aandacht toch echt meer uit moest gaan naar zijn golfspel omdat hij daar minder goed in was. Of dat Tiger Woods flink had geïnvesteerd in zijn basketbalspel, omdat hij in golf al goed genoeg was. Waar waren zijn dan geëindigd. Nee, zij hebben zich geconcentreerd op datgene waar zij al goed in waren en dat tot het uiterste geperfectioneerd. Doe jij hetzelfde op jouw werk en in jouw leven?

Je kunt het pareto-principe op allerlei manieren toepassen in je leven en werk.

1. Verminder de hoeveelheid tijd die je besteedt aan elementen in je werk die je niet bevallen. Ik ken mensen die de meeste werktijd besteden aan werk waar ze een hekel aan of tenminste grote moeite mee hebben. Je zou kunnen zeggen dat je daarin ook geen keuze hebt. Elke baan kent zijn leuke en minder leuke kanten. Maar, tenzij je aan de lopende band staat, heb je altijd een keuze. Waarschijnlijk heb je enige vrijheid in het invullen van je werk en kun je het gesprek met je manager aangaan om je werk zo in te richten of her te verdelen met je collega’s zodat je minder tijd aan die vervelende klusjes hoeft te besteden en meer tijd kunt besteden aan die dingen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Daar heb niet alleen jij baat bij, maar ook het bedrijf.

2. Verhoog de hoeveelheid tijd die je besteedt aan dat waar je goed in bent. Richt je op datgene waar je goed in bent en besteed daar het meeste tijd aan. Perfectioneer datgene als een Michael Jordan of Tiger Woods tot het uiterste en schitter met je prestaties. Doen wat je leuk vindt zal je productiviteit te verhogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *