Het beste sollicitatiegesprek

Na de ideale sollicitatiebrief ben je uiteraard uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook daar ga ik je een handje bij helpen. Want een sollicitatiegesprek is helemaal niet zo ingewikkeld. Het vraagt alleen wat VOORBEREIDING. Heel wat gesprekken lopen spaak op een gebrekkige voorbereiding. Terwijl die helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Daarover direct meer.

Rechtzetten – doel van het gesprek

Ik wil namelijk beginnen met iets anders rechtzetten. En dat is het idee dat een sollicitatiegesprek een eenzijdige beoordeling is door de sollicitatiecommissie van jouw geschiktheid voor de baan. Voor jou zou dat betekenen dat je je van je beste kant laat zien en (sociaal) wenselijke antwoorden geeft om de baan maar in de wacht te slepen. Met als grote risico dat jij de baan daadwerkelijk krijgt, de baan die helemaal niet bij jou blijkt te passen of het bedrijf of collega’s die je helemaal niet blijken aan te spreken.

Een perfect sollicitatiegesprek kan dus als uitkomst hebben dat jij de baan niet wilt hebben of dat de sollicitatiecommissie tot de conclusie komt dat jij niet optimaal past binnen het team. Dat is misschien een raar idee, maar neem van mij aan dat het echt niet anders is.

En met dat idee wordt een sollicitatiegesprek ineens een heel ander verhaal. Dan mag je ineens gewoon jezelf zijn. Natuurlijk mag je nog steeds je best doen tijdens het gesprek en moet je je daarop goed voorbereiden. Maar als je dan de baan binnen sleept is de kans dat je daar op je plek zit en de komende jaren met plezier naar je werk gaat ineens een heel stuk groter dan wanneer je je tijdens het sollicitatiegesprek anders gaat voordoen dan je in werkelijkheid bent.

Voorbereiding

De voorbereiding van het sollicitatiegesprek is eigenlijk heel simpel. In essentie krijg je tijdens een sollicitatiegesprek de volgende vragen voorgeschoteld in verschillende varianten. Schrijf voorafgaand aan het gesprek de antwoorden op die vragen voor jezelf op en leer de essentie daarvan uit je hoofd. Oefen eventueel met je partner of een goede vriend(in) zodat de antwoorden er vlotjes uitkomen, ook als de vragen net wat anders gesteld worden (leer de antwoorden dus ook niet letterlijk uit je hoofd, de vragen komen altijd net wat anders). Als je de essentie kent kun je daar tijdens het gesprek mee spelen.

Je zult er verstelt van staan hoeveel sollicitanten dit niet doen. Door je simpelweg op deze manier voor te bereiden onderscheid je jezelf in positieve zin van de andere kandidaten.

 1. Vertel eens iets over jezelf / Wie is [naam]?
 2. Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
 3. Wat trekt je aan in deze functie en deze organisatie?
 4. Wat vind je van onze organisatie en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor dit bedrijf?
 5. Waarom moeten we voor jou kiezen?
 6. Waarom ben je geschikt voor deze functie?
 7. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
 8. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
 9. Wat zijn jouw sterke punten?
 10. Wat zijn jouw ontwikkelpunten?
 11. Wat is de grootste uitdaging die je ooit hebt gehad?
 12. Waar ben je trots op?
 13. Ben je ook teleurgesteld in iets dat niet gelukt is?
 14. Wat doe je in je vrije tijd?
 15. Hoe functioneer je als […functie…]?
 16. Hoe functioneer je in een (management)team?
 17. Kun je goed samenwerken?
 18. Omschrijf jezelf in één woord? / drie woorden? (licht toe)
 19. Hoe zou je reageren op de volgende situatie … ?
 20. Heb je zelf nog vragen?

Ik geef hier bewust niet de antwoorden op deze vragen. De antwoorden zijn namelijk persoonlijk en afhankelijk van de functie en de organisatie waar je hebt gesolliciteerd. Kies waar mogelijk wel altijd positieve formuleringen en positieve woorden. Iedere vraag zou je in drie krachtige zinnen moeten kunnen beantwoorden. Vraag 19 is wellicht een lastige omdat je niet weet welke situatie je krijgt voorgeschoteld. Van belang is dat je daar laat zien dat je de kern van de vraagstelling weet uit te lichten en de aanpak kunt schetsen. Wat is de vraag, wie heb je nodig, hoe pak je het aan, wanneer, etcetera.

Op weg naar

Misschien een open deur, maar ik noem het toch maar. Je kleedt je representatief voor de functie en passend bij de functie en het bedrijf. Versleten kleren, ongepoetste schoenen en een onverzorgd uiterlijk kunnen simpelweg echt niet. Heb je gisteren in de tuin gewerkt, check je nagels dan even.

Daarnaast kom je natuurlijk op tijd en kies je veiligheidshalve altijd de beleefdheidsvorm (u) in het gesprek totdat de gastheer of vrouw zelf voorstelt te tutoyeren.

Voor de rest: ontspan! Hoe moeilijk dat soms ook lijkt. Haal diep adem, wees jezelf, geef eerlijk antwoord, dan kan er simpelweg niets fout gaan. Ontspan.

Nazorg

Na het gesprek krijg je meestal een telefoontje, met goed of ‘slecht’ nieuws. Zoals gezegd hoeft slecht nieuws geen slecht nieuws te zijn als de baan, het bedrijf of het team waar je zou komen te werken niet bij je bleek te passen. Het gesprek is er ook voor om daar achter te komen. Het kan zelfs zo zijn dat het bedrijf jou wel wil hebben, maar dat je er op basis van het gesprek zelf voor kiest om toch van de functie af te zien. Weinigen staan zo sterk in de schoenen, maar het gebeurt echt, en deze mensen begrijpen echt de essentie van een sollicitatiegesprek. Niet alleen de sollicitant wordt beoordeeld, maar het bedrijf en de sollicitatiecommissie evenzeer. Hoe vaak heb jij niet met een toekomstige baas gesproken en gedacht ‘gadverdamme’ met zo iemand wil ik liever helemaal niet werken, en was je blij met de daaropvolgende afwijzing? Wat als hij of zij je nu had gebeld met de blije mededeling dat je was aangenomen? Had je dan nee durven zeggen?

Wees steeds eerlijk tegenover jezelf.

Krijg je een afwijzing, vraag dan altijd hoe de ander het gesprek heeft beleefd en wat hen is opgevallen. Wat is in positieve en negatieve zin blijven hangen en dank hen voor die reflectie. Je hoeft daar verder niets mee. Misschien raakt het je, dan kun je nadenken hoe je het de volgende keer anders doet. Soms voelt het commentaar echter als een slap excuus omdat ze geen goede argumenten hebben om je af te wijzen en gewoon al een ander op het oog hadden. Vaak is dat dan ook zo. Leg het dan naast je neer en richt je op een volgende vacature.

Ik hoop dat het voorgaande je helpt bij je eerstvolgende gesprek en ik wens je dan ook het allerbeste sollicitatiegesprek ooit. Laat me weten als je wordt aangenomen (of als je bewust afslaat).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *