Het jonge werken

Eerder schreef ik al over het nieuwe werken. Het nieuwe werken heeft de werknemer en de werkgever veel te bieden. Maar je moet er geen wonderen van verwachten. Wie het nieuwe werken in zijn bedrijf wil introduceren mag rekenen op een jarenlang ingroei traject. Want behalve de technische voorzieningen die het mogelijk maken om daadwerkelijk tijd en plaats onafhankelijk te werken, is het met name een verandertraject. De bedrijfscultuur wordt echt anders als het nieuwe werken wordt geïmplementeerd. En ik hoef niet uit te leggen dat ieder verandertraject een aantal jaren in beslag neemt.

Een mooi voorbeeld van het nieuwe werken kom je tegen bij Microsoft Nederland. Ik mocht daar onlangs op bezoek komen om het nieuwe werken, waar zij al ruim zeven jaar mee aan de slag zijn te aanschouwen. En dat zij een prachtig pand hebben met volop voorzieningen, ICT ondersteuning, mooie werkplekken en lounges mag vanzelf spreken. Daar hebben ze ook een aantal jaren over gedaan. Kijk vooral op hun website als je meer over het nieuwe werken wilt weten (dat scheelt mij weer overtypen).

Want het belangrijkste wat mij opviel bij Microsoft waren niet eens de prachtige voorzieningen. Wat mij vooral is bijgebleven zijn de prachtige jonge mensen die daar werken. In geen enkel opzicht een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Een modellenbureau zou er een puntje aan kunnen zuigen.

En dat bracht mij bij de volgende vraag. Is het nieuwe werken wel zo geschikt voor de oudere werknemer? Of is het vooral iets voor de hippe jongelui, de mensen die met computers, smartphones en social media zijn opgegroeid?

Nou kan het natuurlijk zijn dat juist die jongelui (zonder kinderen nog) allemaal gezellig op het hippe kantoor zitten terwijl de oudere werknemers lekker plaats en tijdonafhankelijk thuis de zorg voor kinderen met het werk combineren. Dat mijn beeld van het bedrijf daardoor enigszins is vervormd. Maar naar ik heb begrepen is de gemiddelde leeftijd binnen Microsoft Nederland echt een stuk lager dan in de gemiddelde onderneming.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen het nieuwe werken (ik juich dat zelfs toe). Maar misschien is onderzoek naar wat dat voor de oudere werknemer betekent wel op zijn plaats. Ook voor hen kan het nieuwe werken veel voordelen opleveren. Maar misschien is het voor hen meer wennen dan voor de jongelui onder ons en kiezen zij eieren voor hun geld. En dat is niet goed voor die oudere werknemers, maar ook niet goed voor een bedrijf. Alle waardevolle kennis, ervaring en senioriteit loopt zo versneld de onderneming uit. En dat is werkelijk zonde.

Nu we met zijn allen steeds langer door moeten werken, kan het geen kwaad om nog eens goed te doordenken hoe het nieuwe werken functioneert voor de verschillende leeftijdscategorieën. Hoe het ook aantrekkelijk(er) kan worden gemaakt voor de 50-plusser. Misschien ontwikkelt het concept zich dan tot een werkvorm waar iedere werknemer en werkgever zich lekker bij kan voelen.

Want laten we wel wezen. Het nieuwe werken staat nog steeds in de kinderschoenen en zal de komende decennia nog een ongelofelijke ontwikkeling gaan doormaken. Het is een niet te stoppen trend. Maar dan moeten we wel oog houden voor alle typen werknemers en zorgen dat niet een hele generatie onbewust en onbedoeld wordt afgeschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *