Het nieuwe werken 0.2

Bijna 10 jaar geleden schreef ik op deze website al over ‘Het Nieuwe Werken‘. Toen nog een vrij nieuw begrip waarvan het de vraag was of het zou gaan aanslaan in Nederland. In latere jaren kwamen daar ook andere begrippen bij, zoals ’tijd en plaats onafhankelijk werken’ wat al iets duidelijker maakt wat met het nieuwe werken werd bedoeld. Tijd en plaats onafhankelijk werken. Maar nooit kwam het echt goed van de grond.

Ja iedereen heeft in de afgelopen tijd wel een mobiele telefoon en laptop van de zaak gekregen, en in hippe koffietentjes en verzamelgebouwen zag je vertegenwoordigers, zzp-ers en creatievelingen achter en nog hippere koffie hun werk doen. Maar dat was het dan wel. Reguliere werknemers met een fulltime contract werkten gemiddeld één dag in de week thuis en de resterende tijd op kantoor, terwijl de werktijden grosso modo tussen half negen en half zes bleven liggen. Daarna ging de laptop dicht en de telefoon uit. Slechts enkelen wisten het nieuwe werken tot nieuwe lifestyle te ontwikkelen.

Hoe anders is dat sinds maart van dit jaar. Half Nederland lijkt semi-permanent thuis te werken en heeft voor zover dat nog niet zo was ook thuis een goede werkplek ingericht. Maar is dat dan echt tijd en plaatsonafhankelijk werken? Daar lijkt het niet op. De plaats is weliswaar voor veel mensen veranderd, maar niet onafhankelijk. Mensen hebben kennelijk behoefte aan een vaste plek (of kunnen op dit moment ook nergens anders terecht). De werktijden zijn misschien nu wel strakker dan ooit. Met dagstarten in Zoom op vaste tijdstippen om het contact met de collega’s te houden.

Ja je ziet of hoort nu tijdens een overleg weleens collega’s buiten lopen, maar dat is vooral om gewoon even wat frisse lucht te happen tussen de bedrijven door. Mensen brengen meer dan ooit hun tijd achter een beeldscherm door op dezelfde vaste tijdstippen als eerst.

Er wordt nu nagedacht om werknemers met een kantoorbaan vooral hun boodschappen en (kerst)inkopen tijdens kantooruren te laten doen. Dit om de drukte in de winkelstraten en supermarkten in de avonduren en de weekenden terug te dringen. Dat is dan niet winkelen onder kantoortijd, maar een verschuiving van de kantoortijd. Dan doe je je werk gewoon aan de randen van de dag of in de weekenden. Zo maak je toch je uren, terwijl jijzelf de vruchten plukt van rustig winkelen en daarmee een bijdrage levert aan het bestrijden van het corona-virus.

Hopelijk gaat dat door en komt daarmee een mentaliteitsverandering waarmee het tijdonafhankelijk werken meer invulling krijgt dan tot nu toe. Maar het blijft een moeizame weg want mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Voor nu zijn we bij het nieuwe werken 0.2. Nog steeds in de testfase. Maar corona schuift ons misschien langzaam op naar de 1.0. Of dat gaat lukken durf ik echt niet te zeggen.

Hoe geef jij in deze tijden invulling aan HNW? Heb jij daarin al je draai gevonden?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *