Het Nieuwe Werken

De term kom je de laatste tijd steeds vaker tegen: Het Nieuwe Werken. Een vrij onbestemd begrip waar iedereen andere denkbeelden bij heeft en dat vaak tot verwarring in organisaties leidt. Vaak wordt ook gesproken van tijd en plaats onafhankelijk werken. Uiteraard ondersteund door kekke gadgets (smartphone, blackberry, laptop of pad) en gebruik van ICT voorzieningen (extern beveiligd inloggen op het bedrijfsnetwerk) en gebruik van nieuwe media en zelfs bedrijfstwitter (genaamd Yammer, it’s all in the name).

Nou durf ik van mezelf wel te zeggen dat ik al van ‘Het Nieuwe Werken’ was voordat dat ‘Het Nieuwe Werken’ heette. Het begon jaren geleden met geregeld thuiswerken, waarbij je met een USB-stickje van 128MB de bestanden tussen je werk en thuis transporteerde. Maar gaandeweg werd dat steeds mobieler en werk ik in de trein, ben ik bijna altijd bereikbaar (tenzij ik dat echt niet wil) en ben ik aanwezig op bijna ieder denkbaar sociaal netwerk.

Maar wat brengt mij dat nou? What’s in it for me? En voor jou: what’s in it for you?

In ieder geval meer vrijheid om je eigen werk in te richten en af te stemmen op prvivéomstandigheden en verplichtingen. Kind ziek, dan werk ik wel thuis, scheelt toch weer een vrije dag. Mijn privé en werkmail werk ik op de heen- en terugreis in de trein al af, heb ik thuis meer tijd voor mijn zoontje. Op het werk regel ik zo af en toe privézaken terwijl ik spoedklusjes voor mijn werk ook in mijn ‘vrije tijd’ oppak. Maar het heeft zeker ook nadelen. Zo nemen alle electronica enorm veel tijd in beslag. Want ik ben vrijwel de hele dag online. Ik heb uitgebreide digitale netwerken die mij (tot op heden) nauwelijks iets opleveren. Het contact met echte vrienden onderhoud ik niet via LinkedIn of Facebook, dat doe ik wel direct. Mijn inzet op vrije middagen gaat ten koste van mijn gezin (waardoor zowel gezin als werk niet voldoende aandacht krijgen) waardoor zelfs die inzet zowel op het werk als thuis niet altijd op prijs wordt gesteld. Het onderscheid tussen werk en privé vervaagt en dat is soms prettig, maar soms ook helemaal niet.

Wat moet ik? Mee blijven doen met de moderne techniek en met het nieuwe werken? Of terug naar het oude werken? Kan ik leven zonder LinkedIn en Facebook of word ik dan een oude lul die niet meer bij de tijd is? Is er een balans waarbij ik de voordelen maximeer en de nadelen zo klein mogelijk houd? Ik ben er nog niet over uit, maar ik laat me graag inspireren door jullie verhalen. Wat vind jij? Wat is jouw verhaal?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *