Het roer om

De vakantieperiode geeft menigeen de tijd om het werk te overdenken. Sommigen komen met wilde plannen terug om het roer radicaal om te gooien, de baas nu eens echt de waarheid te zeggen of om een eigen bedrijf te starten. Van al die mooie voornemens is net als met de nieuwjaarsvoornemens na enkele weken meestal weinig meer over.

Over tot de orde van de dag

Al snel worden we weer opgeslokt door de waan van alle dag. De honderden e-mails die moeten worden doorgeploegd, het werk dat zich heeft opgestapeld of de constatering dat het roer omgooien toch allemaal zo makkelijk niet is. Je bent dus echt de enig niet die de mooie dromen al snel laat varen en over gaat tot de orde van de dag.

Daar is op zichzelf helemaal niets mis mee. Succes, prestatiedrang, carrière jagen en ondernemerschap is de laatste tijd overgewaardeerd. Alsof iedereen maar als hele of halve ZZP-er tot in de hoogste regionen moet doorstoten. Ten eerste kan dat helemaal niet (er is simpelweg niet voldoende plek aan de ‘top’) en ten tweede wordt het gros van de mensheid daar helemaal niet gelukkig van. Alleen wordt iedereen wel aangepraat alsof je niet gelukkig zou kunnen zijn met een ‘simpel’ baantje van negen tot vijf. Dus als jij na de bevlieging van je zomervakantiedromen tot de conclusie komt dat jij best tevreden bent met je huidige baan en salaris en eigenlijk niet zoveel meer of anders wilt is dat helemaal prima.

Weg met de zelfopgelegde prestatiedwang

We laten ons collectief gek maken met de (zelf)opgelegde prestatiedwang, maar daar schrijf ik later nog wel eens een artikeltje over. Gewoon je werk doen zonder al teveel stress, niet te ingewikkeld, maar met plezier en leuke collega’s en een passend salaris waarvan je prima rond kunt komen is geen verkeerde ambitie. Dat voorkomt een hoop stress, migraine, hart en vaatziekten en problemen in de huiselijke sfeer (wie is die man die in het weekend het vlees snijdt?).

Toch die vakantiedroom realiseren?

Maar heb jij nou die ene vakantiedroom die je meer wilt laten zijn dan alleen een droom en waar je wel echt voor wilt gaan, dan helpt het om van je droom een echt project met stappenplan te maken. Wat wil je bereiken en op welke termijn en hoe kun je je einddoel in kleinere (tussen)stappen verwezenlijken? Gebruik de laatste dagen van je vakantie om je project op papier te zetten en te kijken wie en wat je allemaal nodig hebt om je droom te realiseren. Betrek ook je partner, want zonder steun van je thuisfront wordt een echte verandering lastig te bereiken. Kijk ook wie je op het werk of in je vriendenkring als coach of partner in je project kunt gebruiken. Hoe meer mensen je betrekt bij je project hoe meer je jezelf ook dwingt om je droom daadwerkelijk te verwezenlijken en hoe minder kans dat je het er maar bij laat zitten.

Ga jij met je vakantiedroom aan de slag? Dan wens ik je veel succes en hoop ik dat je daar veel van weet te verwezenlijken. Mocht je het erbij laten zitten en ben je per saldo tevreden met je huidige baan en alles wat je daar privé omheen hebt georganiseerd aan sport, hobby’s en andere activiteiten dan geef ik je ook groot gelijk. Hoe dan ook een win-win situatie. Ik wens je een mooi tweede helft van 2015.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *