Het whiteboard

De mens is een sociaal dier die leeft op de contacten met anderen. Bij gebrek aan anderen nemen we soms genoegen met een poes of hond, maar echt contact met andere mensen maakt de meesten van ons gelukkig. Nou zijn er werksituaties waarin dat contact te wensen over laat. Mensen hebben het druk, werken met de deur dicht en communiceren via de mail. Ze komen er niet aan toe om even een praatje te maken met collega’s over het weekend, hobby’s of andere koetjes en kalfjes. Ik heb dat altijd de smeerolie in de organisatie gevonden wat per saldo de samenwerking en dus de productiviteit, maar ook de arbeidsvreugde verhoogt.

Een heel effectieve manier om de communicatie tussen medewerkers van een afdeling of directie te bevorderen is het ophangen van een whiteboard op een centrale plek in de organisatie, waar wekelijks een andere vraag wordt geschreven. Ieder die zich geroepen voelt kan op dat whiteboard een antwoord invullen onder vermelding van de eigen naam. Met goed gekozen vragen zullen de antwoorden aanleiding geven om met deze of gene een praatje te maken. Omdat uit de antwoorden blijkt dat mensen dezelfde hobby of sport beoefenen, dezelfde vakantiebestemming hebben gehad of ervaringen kunnen uitwisselen, dezelfde muzieksmaak hebben en ga zo maar door. Je zult merken dat de sfeer met sprongen vooruit zal gaan. Ter inspiratie hieronder enkele vragen die het gesprek binnen jouw organisatie op gang kunnen brengen:

  • Wat is jouw favoriete boek/tv-programma/website?
  • Wat voor huisdier heb je en welke naam heeft het?
  • Welke hobby/passie heb jij?
  • Welke sport(en) beoefen jij en op welk niveau?
  • Waar ben jij op vakantie geweest (en heb je tips voor collega’s)?
  • Hoe ben jij uitgedost met carnaval?
  • Wat doe jij met valentijnsdag voor je partner en/of geheime liefde?
  • Wat geef jij met moederdag of vaderdag?

Een whiteboard of prikbord kan ook gebruikt worden om een talenten-marktplaats in te richten. Waar jij het leuk vind om voor groepen te staan, vind een ander dat misschien verschrikkelijk. Als jij de dingen die jij leuk vindt en waar je goed in bent op een prikbord aankondigt, terwijl jouw collega’s dat ook doen, dan kun je elkaars  talenten optimaal benutten. Dan kan een collega jou bijvoorbeeld vragen de presentatie voor te bereiden of zelfs volledig te doen. Die collega kan dan weer een klusje van jou overnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *