Hoe overleef je een waardeloze baan

Er zijn honderden redenen te bedenken waarom je een hekel aan je baan hebt: geen uitdaging, vervelende collega’s, een onuitstaanbare baas, een slecht salaris, onbeleefde klanten, onmogelijke werktijden. Kortom, allemaal situaties waarin het werkplezier ver te zoeken is. Bijna iedereen heeft ooit wel eens in zo’n situatie gezeten en velen zitten daar op dit moment midden in. Met de huidige arbeidsmarkt en economische situatie, zijn mensen geneigd bijna iedere baan te accepteren om maar brood op de plank te hebben, ook als ze weten dat die baan helemaal niets voor ze is.

En wat levert dat op? Veel werkstress, chagrijn, ongemotiveerdheid, geroddel, de kantjes eraf lopen en geruzie, op het werk maar ook thuis. Wil jij zo’n waardeloze baan overleven en je richten op een betere toekomst, dan wordt het tijd om niet te jammeren en actie te ondernemen. Enkele tips die daarbij kunnen helpen.

1. Zie je het echt niet zitten, ga dan op zoek naar een andere baan.

Blijf niet hangen in een baan waar je een hekel aan hebt. In alle opzichten gaat dat jou èn je omgeving opbreken. Oriënteer je op banen waar je wel je passie en enthousiasme kunt hervinden. Dus scan de vacaturesites en kranten naar die baan die voor jou bedoeld is. Ook in mindere tijden zijn die banen te vinden al moet je misschien wat harder zoeken dan anders. Wil je een carrièreswitch, dan is dit een mooie aanleiding om een (korte) opleiding te volgen. Als de economie dan weer aantrekt ben je er als de kippen bij om die switch te maken.

2. Doe in de tussentijd je best

Natuurlijk snap ik dat je niet gelijk je baan opzegt. Om je tijdens het solliciteren dan toch door iedere werkdag heen te trekken, raad ik je aan volledig te focussen op het werk dat je onderhanden hebt. Niet op die vervelende collega’s of iets vervelends wat je in de loop van de dag, week of maand te wachten staat, maar alleen op dat waar je nu mee bezig bent. Probeer datgene dan ook helemaal perfect, supersnel of anderszins exceptioneel te doen. Hoe suf of sullig die klus ook is, wanneer je echt je best doet, geeft dat veel voldoening en leidt het af van alles wat je werk zo vervelend maakt.

3. Stel jezelf doelen en doe daar iedere dag iets aan

Bedenk waar je naartoe wilt. Waar wil je over een week, een maand of een jaar staan met je werk. Waar zit je, wat doe je en met wie. Zit je vast in je werk en is de kans op een andere baan verwaarloosbaar? Kijk dan wat JIJ wel kunt doen om de situatie (hoe klein ook) te verbeteren. Probeer die doelen in kleine stapjes op te knippen en zorg dat je daar iedere dag wat aan kunt doen en ook doet.
Ongeacht hoe druk je het hebt, hoe moe je bent, hoe laat het is, je moet iedere dag actie ondernemen om je dichter bij je doel te brengen. Daardoor ben je ook nog eens met iets positiefs bezig, waardoor je een beter gevoel over jou en je situatie krijgt. Je doet er tenslotte iets aan.

4. Blijf positief

Probeer (zolang je nog geen andere baan hebt gevonden) positief te blijven. Dat doe je door te focussen op alles waar je in je huidige baan iets aan hebt of waar je plezier aan beleeft. Kun je nog iets leren? Loopt er toch één hele leuke collega rond? Zijn de opleidingsfaciliteiten goed? Kun je iets bijsturen of een eigen projectje opstarten? Probeer te lachen om alle gekke vervelende dingen op je werk. Relativeer dat gekke gedrag van je baas en verbaas je met een glimlach wat hij zichzelf (en zijn gezin) toch aandoet. Zou ook zijn leven niet veel mooier zijn als hij anders was voor zichzelf en zijn medewerkers? Misschien kun je hem/haar dat nog eens voorzichtig teruggeven en verandert dat de sfeer ten goede. Zoek datgene waar jij vrolijk van wordt en besteed daar zo veel mogelijk tijd aan. Daardoor blijft er eenvoudigweg minder tijd over voor al die dingen waarom je je huidige baan haat.

5. Alles is tijdelijk

Bedenk je dat niets in het leven voor altijd is. En die zin kun je werkelijk op alles toepassen. Je houdt niet eeuwig diezelfde baas of collega. Je werk zal eens veranderen. Het bedrijf zal ooit verhuizen naar een ander pand. Al doe je niets, de kans dat je over tien of twintig jaar nog op dezelfde plek in dezelfde functie zit is nihil. Dat besef zal je gemoed wat kunnen verlichten. Aan jou de taak om die periode te bekorten (NEEM ACTIE !!!), zodat je zo snel mogelijk op een plek zit waar je je wel happy voelt.

6. Kijk eens naar een ander

Jij kunt denken dat je de verschrikkelijkste baan op aarde hebt. Maar mijn eigen ervaring is dat wanneer ik terugkijk op banen die ik in het verleden heb gehad, ik daar met veel meer plezier op terugkijk dan toen ik er daadwerkelijk zat. Een spreekwoord: “Reizen geeft je een nieuw perspectief op waar je vandaan komt” heb ik daarom goed in mijn hoofd geprent. Dat reizen kun je ook virtueel doen. Kijk simpel eens naar het programma “Dirty jobs” op Discovery channel. Daar zie je wekelijks de meest verschrikkelijk (althans in mijn ogen) banen voorbij komen, waarvoor mensen vaak nog veel minder geld krijgen dan jij nu. Vanuit dat perspectief is jouw huidige baan misschien helemaal zo verschrikkelijk niet.

4 gedachten over “Hoe overleef je een waardeloze baan”

 1. Pfoe, ik ga momenteel echt met tegenzin naar mijn werk. Ik had een soortgelijke baan op een andere school. Maar het maakt zó uit of je een klik met je collega’s hebt.. Ik vind de directrice super aardig en daar kan ik het goed mee vinden, maar de behulpzaamheid en betrokkenheid van veel collega’s is echt 0. Ik weet niet of ik hier nog heel lang blijf werken, maar heb zeker wat aan de tips. Vooral tip 2,3 en 4 pas ik al actief toe. Mijn klas is namelijk wel heel erg leuk! Alleen alles eromheen…

 2. Fijn om even te lezen.
  Ik ben toe aan een baan met passie.
  Een baan weliswaar met minder inkomsten, maar goed, dat zien we dan wel weer..
  Eerst die opleiding of nee, eerst maar een parttime baan vinden..
  Anfijn, ingewikkeld, lastig, maar wel een uitdaging. Had ik nu maar DIE baan die me voldoende uitdaging gaf!!

 3. Jaren geleden werkte ik op kantoor bij een theegroothandel. Met een paar normale collega’s en een extreem vervelende. Je weet wel, eind veertig nooit iets gepresteerd, drie keer gescheiden. Hier en daar een kind en het ligt altijd aan een ander. Als ik het geweten had was ik daar nooit gaan werken. Oh, ja zijn naam zal ik niet gauw vergeten, *****. Wat een kwal.

  Groetjes Elvira.

 4. Hoi,

  Bedankt voor je bericht dit was voor mij ook allemaal erg lastig. Tot dat ik toch voor mijn passie koos. Echt tegenwoordig kan op internet geld verdiend worden zodat je niet meer naar die vervelende baan hoeft. Wel merk ik dat er een hoop vervelende dingen blijven ondanks dat ik geld voor mijzelf verdien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *