IJsberen

We weten dat lichamelijke beweging goed voor ons is, maar onderzoek wijst nu ook uit dat een wandeling onze creatieve en probleemoplossende vermogens flink laat stijgen. Even achter je bureau vandaan komen en een stukje wandelen geeft jou een flinke voorsprong op je collega’s.

Voor mij komt dat niet eens als een verrassing. Vroeger had ik al de gewoonte om te gaan ijsberen in mijn kantoor als ik een ingeving nodig had of op een probleem aan het broeden was. Ook nu komen de beste ideeën nog steeds in me op tijdens het wandelen.

Probleemoplossend vermogen

Ouder onderzoek had al een verband aangetoond tussen een stukje gaan rennen en het probleemoplossend vermogen. Maar nu hebben onderzoekers van de Standford Universiteit specifiek onderzocht of een simpele, korte wandeling mensen creatiever maakt en hun taken beter laat uitvoeren. Conclusie: ja dat doet het.

Zitten versus lopen

In een eerste proef moesten deelnemers in een kleine kamer aan een bureau zitten, uitkijkend op een kale muur. De deelnemers kregen vier minuten om zoveel mogelijk toepassingen op te schrijven voor alledaagse objecten (zoals een baksteen). Ze werden vervolgens gevraagd om hetzelfde te doen, terwijl ze in diezelfde kamer op een loopband stonden in een zelf gekozen tempo. Het resultaat? In de tweede setting werden er meer ideeën gevonden en waren die ook nog eens veel inventiever. Het aantal gevonden toepassingen op de loopband was maar liefst 60% hoger dan zittend aan het bureau.

In een tweede proef, kregen de deelnemers dezelfde taak, maar dit keer in drie verschillende omstandigheden: 1. eerst een oefening zittend, en daarna een oefening lopend; 2. wandelen gevolgd door zitten; en 3. zitten tijdens beide oefeningen. De deelnemers die zaten en daarna mochten lopen lieten eenzelfde performanceverhoging zien als in de eerste studie. Interessant is dat de deelnemers die de eerste oefening lopend uitvoerden en de tweede zittend tijdens beide oefeningen hoger presteerden dan degenen die beide oefeningen zittend hadden uitgevoerd. Uit deze proef bleek dat het lopen niet alleen een positieve invloed had tijdens het lopen zelf, maar dat de creativiteit ook aanhield nadat de deelnemers weer waren gaan zitten.

Buiten versus binnen

Omdat veel werknemers tijdens de lunchpauze buiten gaan wandelen, hebben de onderzoekers ook nog een derde proef uitgevoerd. Daarin werd de oefening buiten gehouden, zowel zittend als lopend. De oefening buiten zittend uitvoeren produceerde aanzienlijk meer creatieve antwoorden dan zittend binnen. Echter, wandelen (zowel binnen als buiten) gaf sterk verhoogde niveaus van creativiteit, waarbij buiten lopen de meest creatieve output genereerde.

Deze studie geeft aan dat zelfs een simpele wandeling van 10 minuten in de loop van de werkdag kan helpen bij het vinden van creatieve oplossingen waar u anders niet aan gedacht zou hebben. Dus de volgende keer dat u voor een uitdaging staat en wat creativiteit kunt gebruiken, plan dan een overleg (tijdens een wandeling) in de buitenlucht of ga gewoon lekker ijsberen door het kantoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *