Krachtiger tijdens overleggen

Deze keer geen lange beschouwingen maar een paar simpele trucjes waardoor je krachtiger overkomt tijdens overleggen en vergaderingen.

De belangrijkste tip is om kalm en rustig, zeg maar gerust traag, te praten.

Het overkomt mij te vaak dat in vergaderingen mensen in een minuut een betoog van vijf minuten willen proppen om maar hun hele verhaal en al hun argumenten kwijt te kunnen. En dat dan vaak ook hoog in de stem waardoor in the end iedereen aan tafel vooral geïrriteerd is, afgehaakt en de boodschap van de spreker totaal geen impact heeft gehad.

Herken je dat?

Ook mensen die op het vinkentouw zitten om tijdens discussies in te springen en hun punt te maken zijn niet bezig met het werkelijke overleg, luisteren dus ook niet echt, maar zijn vooral bezig met het maken van hun eigen punt om vervolgens tevreden achterover te hangen en trots om zich heen te kijken hoe ze hun punt toch maar gemaakt hebben.

Denk je dat dat echt werkt? Dat dat een effectieve manier van communiceren is?

Nee natuurlijk niet. Wie echt impact wil hebben wacht af tot er een natuurlijk rustmoment in de bespreking valt. Laat anderen eerst maar eens uitpraten en hun punt maken. Luister zelf ook goed naar de argumenten die daarbij over tafel gaan. Zolang anderen hun punt nog willen maken luisteren ze toch nergens naar. Dus bespaar je de moeite.

Pas op het moment dat iedereen is leeggelopen over een bepaald onderdeel van het overleg en de voorzitter op het punt staat te concluderen vraag jij het woord. Op dat moment vat je de door anderen ingebrachte, jou welgevallige, punten samen en geef je aan dat je die ten volle, of met een kleine aanpassing, kunt ondersteunen. Doe dat in alle rust en kalmte en praat vooral langzaam, ik kan het niet genoeg benadrukken.

Afhankelijk van de setting negeer je de ingebrachte punten die jou niet uitkomen of voorzie je die van een weerwoord. Vaak kun je volstaan met de constatering dat alles wat tot dan toe is ingebracht prima kan worden samengevat in een alomvattend compromisvoorstel, waarna je jouw voorstel doet. Dat hoeft helemaal niet aan te sluiten bij de ingebrachte punten al zul je waar mogelijk een bruggetje kunnen bouwen. Het feit dat jij in alle rust spreekt en simpelweg stelt dat jouw voorstel recht doet aan alle (of de meeste) inbreng tot dan toe heeft als effect dat jouw voorstel sneller zal worden geaccepteerd.

Nogmaals, rust, kalmte en langzaam praten. Je hoeft de trein niet te halen en de eindtijd van de vergadering is niet jouw verantwoordelijkheid. Dat kan in het begin eng zijn omdat je voor je gevoel veel te langzaam gaat en verwacht dat je ieder moment afgekapt zult worden. Maar als je de kracht eenmaal ervaren hebt, doe je niet anders meer. Deze tips werken zowel in één op één gesprekken als in vergaderingen met grotere groepen.

Probeer het maar eens uit en merk het effect.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *