Manage jouw manager

Je baas drijft je tot wanhoop. Je weet niet of je je frustratie vandaag weer weet te onderdrukken. Je voelt je alleen en machteloos in het bedrijf, in de steek gelaten door je baas, geen controle over je carrière. Of misschien hangt je baas zo vaak in je nek dat je het wel kunt uitgillen.

Klinkt het voorgaande je bekend in de oren? Dan ben je echt niet de enige. maar liefst 42 procent van de werknemers zegt dat ze zich niet gewaardeerd voelt door de werkgever.

Met de volgende tips, leer je hoe je jouw baas en jouw carrière weer onder controle krijgt.

1. Stel jezelf de vraag wat het probleem is
Wat is het precies aan je baas dat je gek maakt? Is het een micromanager? Dit type baas is van het controlerende soort, is overbetrokken, en moet meer vertrouwen in zijn of haar medewerkers ontwikkelen. Wat dan helpt is te bewijzen dat je het vertrouwen waard bent. Dat doe je door je baas te vragen (op je eigen verzoek dus) om veel mee te kijken met kleine opdrachten. Doe je die goed, blijf dan om meer controle vragen. Gek genoeg zal de controle daarmee juist afnemen omdat je enerzijds apelleert aan de waarde van je baas dat controle goed is en (onderbewust) het signaal afgeeft dat dat net in jouw geval niet nodig is omdat je je taken aanwijsbaar goed doet. De controle zal daardoor juist afnemen.

Misschien is je baas een non-manager? Je weet wel: het soort dat veel aarzelt, vage bewoordingen gebruikt en nooit eens een besluit neemt. Deze vraag neem je onderhanden met gesloten vragen. In plaats van een open vraag leg je hem een multiple choice voor. Wees heel specifiek in wat je van hem of haar vraagt en zorg dat je een duidelijk antwoord krijgt.

Is je baas een onredelijke manager die je veel te veel werk toedeelt, vraag hem dan zelf wat zijn prioriteiten zijn en vraag hem om opties hoe om te gaan met het werk waar je vooralsnog niet aan toekomt. Leg de verantwoordelijkheid daarmee terug waar die thuishoort,… bij je baas dus.

2. Zorg dat je je baas regelmatig spreekt
Veel problemen met de baas ontstaan niet zozeer door miscommunicatie maar door een non-communicatie. Je moet de werknemers de kost geven die hun baas de hele week of soms zelfs weken achtereen niet spreken. Zeker nu in coronatijd.

Zorg dat je onderdeel bent van de actie. Vind uit waar de baas zich mee bezighoudt en probeer aansluiting te zoeken bij die thema’s en onderwerpen. Werp je op als lid van commissies en dergelijke waar je baas bij aanschuift. Zorg dat je meepraat. Laat ook periodiek (wekelijks of ten minste maandelijks) een bespreking inplannen met je directe manager. Laat de voortgangsgesprekken niet beperkt tot het jaarlijkse functioneringsgesprek.
In die gesprekken meld je de voortgang in je werk en ruim je plaats in voor het bespreken van jouw ontwikkelingsdoelen en hoe jouw baas daarin kan ondersteunen.

Vraag vooral ook naar de carrièredoelen van je manager, en wat je kunt doen om hem te helpen die te bereiken. Uw manager is ook maar een mens (voor velen al een heel nieuw inzicht) die een beetje hulp best kan gebruiken. Misschien dat hij of zij van jouw aanbod geen gebruik maakt, maar het aanbod is wel gedaan en dat telt.

Leer tot slot de taal spreken van je baas. Houd je baas van tennis, praat dan tegen hem/haar over tennis. Integreer zelfs tennistermen en analogieën in je voorstellen en notities aan de baas. Hoewel het opzichtig lijkt, werkt het wel degelijk en krijg je daarmee echt zijn aandacht.

3. Laat van je horen
Iedereen wil dat de baas hem steunt, je laat ontwikkelen en helpt aan een promotie. Maar helaas is niet iedereen zo gelukkig. Als je baas je niet ziet staan, als persoon of als werknemer, dwing zijn aandacht dan af. En dat hoeft echt niet alleen door zichtbaar te zijn op kantoor, dat kan in een thuiswerksituatie ook via de digitale snelweg.

Zorg dat je baas je prestaties kent, de extra inzet die je pleegt en de basis informatie over je persoonlijke leven. De mogelijkheden zijn legio. Het zal de baas helpen om je te zien en je te herinneren op de momenten dat de besprekingen over vacante functies plaatsvinden.

Ziet je baas je ook dan nog niet staan of heeft hij zelfs een hekel aan je, zorg dan dat anderen die ertoe doen je kennen. Leg contacten met andere (hogere) managers in de organisatie. Uiteindelijk is je carrière jouw eigen verantwoordelijkheid. Verwacht je teveel van je baas, dan oogst je daarmee slechts teleurstelling en wrok. En dat is moeilijk te verbergen, wat je uiteindelijk zal opbreken.

4. Leer van de situatie
Voelt de situatie ondraaglijk aan? Neem dan even de tijd om na te denken over je eigen houding en gedrag en welke bijdrage dat levert aan de huidige situatie. Meestal is de verhouding in de loop van maanden of langer verzuurt en is je eigen gedrag ook niet meer zo geweldig. Probeer je te hervatten en weer flexibel en meegaand op te stellen. Slik je trots even in en stel jezelf maar ook je baas de vraag wat jij zou kunnen doen om het werk (of als je durft jullie verhouding) beter te laten verlopen. Alleen al het stellen van die vraag doet wonderen.

Houd daarbij in gedachten dat geen enkele situatie eeuwig duurt. Zie het als een leerrijke ervaring die je meeneemt naar een volgende baas. Misschien wordt je zelf ooit nog eens een manager, dus dan is het verstandig om te weten hoe je een goede wordt.

5. Weten wanneer je weg moet wezen
Soms is er geen enkele mogelijkheid meer om er nog wat van te maken. Misschien hebben jij en je manager wel tegengestelde karakters of werkstijlen. Misschien zit je met je werk op een dood spoor.

Als je jezelf in de spiegel bekijkt en kunt zeggen dat je baan en positie stagneert, dat er geen zinvolle ontwikkeling meer mogelijk is, dat een promotie er niet inzit en dat het probleem niet bij jou ligt, dan moet je eens omkijken naar een andere baan.

3 gedachten over “Manage jouw manager”

  1. Das waar Sherena. Net zoals praten en ook daadwekelijk iets zeggen ook een groot probleem is voor veel managers..

  2. Omgaan met de baas is niet zo moeilijk maar kan de baas wel met mensen omgaan????

    aanhoren en luisteren zijn 2 verschillende dingen Erik !!

  3. Misschien is het beter als mensen eerst een opleiding gaan volgen in “het omgaan met de baas” voordat ze aan het werk gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *