Meer plezier op je werk in drie stappen

Ga jij fluitend naar je werk? Of baal jij van jouw baan?

De redenen waarom je je wel of niet goed voelt bij je baan kunnen sterk variëren. Maar je hebt er wel degelijk invloed op. Ik ben ervan overtuigd dat iedere baan leuk kan zijn als je dat zelf wilt en bereid bent daarin wat moeite te steken. In de komende blogs zal ik specifieke tips geven over hoe je een positieve draai kunt geven aan de inhoud van je baan, je werkplek, jouw gevoel bij jouw baan en last but not least, de omgang met je collega’s, je baas en klanten met wie je te maken hebt. Op al deze fronten kun je met minimale inspanning heel veel bereiken.

Deze keer begin ik echter met de drie stappen die je daarvoor zult moeten doorlopen.

Stap 1. Bewustwording

Hoe staat het nu met jouw werkplezier? Meer werkplezier begint bij bewustwording. Sta eens stil bij je gevoel. Wat staat je zo tegen in je werk, maar wat trekt je daar ook in aan? Wat betekent werkplezier voor jou? En hoe ziet de dagelijkse praktijk eruit? Neem de tijd om over dit soort vragen na te denken en schrijf ze zonodig op. Zet een stapje opzij en kijk in gedachten van een afstandje naar hoe je de dingen nu op je werk doet. Is dat de manier waarop je de dingen wilt blijven doen? Hoe wil jij de dingen überhaupt doen? Deze bewustwording heb je nodig om te focussen. Het biedt je de mogelijkheid om keuzes te maken in je werk. Weet wat je wilt en weet het verschil met hoe het nu feitelijk gaat.

Stap 2. Kiezen

Als je je bewust bent van wat jij onder werkplezier verstaat en het verschil dat je ervaart in de dagelijkse praktijk, dan zul je actief, iedere dag opnieuw, de keuze moeten maken om meer plezier op je werk te beleven. Om de dingen anders aan te pakken. Jij bepaalt zelf of je met een lang gezicht naar je werk gaat, of dat je binnenloopt met een grote glimlach. Zet je zorgen opzij en focus op de mooie dingen in je werk. Wees je bewust van wat je wilt en handel daarnaar. Stem je gedrag af op de wens voor meer werkplezier en laat je niet (af)leiden door alle negatieve zaken op je werk. Ieder moment van iedere dag opnieuw. Werkplezier begint bij jezelf. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Maak jij de keuze om met chagrijn naar je werk te gaan, of kies jij voor een leuke dag waarin je bewust bent van hoe dingen gaan en daar steeds een positieve insteek bij gebruikt?

Stap 3. Handelen

Onderneem actie. Geen enkele verandering is zonder beweging ontstaan. Wil jij dat er iets verandert op je werk, dan zul jij daar actie op moeten ondernemen. Denken en willen zijn andere dingen dan doen. Met denken en willen verander je je werkbeleving niet. Met actie wel. Neem het heft in eigen hand. Wacht niet tot de ander met voorstellen komt of initiatief onderneemt. Wees in je gedrag positief, werk met enthousiasme en passie. Met een positieve houding heb je de halve wereld al gewonnen en beïnvloed je alles en iedereen om je heen. Neem koekjes mee voor een vergadering, geef wat extra complimentjes aan anderen, doe extra goed je best op een klus. Probeer het maar. Dat zijn de drie stappen: bewustwording, kiezen en handelen. Als je deze principes in je dagelijkse werk weet toe te passen, dan zal het je aan werkplezier niet ontbreken!

In trainingen vat ik deze drie stappen weleens samen met de 3W’s: Weten, Willen, Waarmaken.

  • Weet hoe het ervoor staat met je werkplezier en wat je daarin zou kunnen veranderen.
  • Wil die verandering ook. Blijf niet hangen in zelfmedelijden of apathie.
  • Waarmaken. Verandering komt niet door te denken, maar vooral door te doen. Kom dus in actie.

Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *