Meer werkplezier dan een jaar geleden

We brengen een keer goed nieuws in Corona-tijd. Het werkplezier van Nederlandse werknemers is in 2020 hoger dan een jaar geleden. Twee derde van de Nederlandse werknemers heeft veel werkplezier en waardeert dat met een 8 of hoger. Maar dat komt niet omdat we met z’n allen meer vanuit huis werken. Want de meest tevreden werknemers, werken nog steeds het liefst op kantoor.

Volgens werknemers kunnen hun managers meer bijdragen aan hun werkplezier. 20% van de werknemers vindt zijn manager te weinig empathisch, dat deze weinig feedback geeft en niet genoeg waardering uitspreekt, blijkt uit onderzoek van Tempo-Team.

Hogere productiviteit door gelukkige werknemers

Investeren in werkplezier loont. Het bevordert de productiviteit en de betrokkenheid van medewerkers. Daarnaast zijn gelukkige werknemers minder vaak ziek en blijven ze langer in dienst bij het bedrijf. In het onderzoek geeft 64% van de werknemers hun werkplezier het cijfer 8 of hoger geeft. Dat was in 2019 nog 55%.


Zes belangrijkste aspecten voor meer of minder werkplezier
1.       Inhoud van het werk59%
2.       Goede balans werk/privé58%
3.       Waardering en/of erkenning krijgen voor werk50%
4.       Een fijne werkplek48%
5.       Plezier en lachen op de werkvloer48%
6.       Teamgevoel, onderdeel zijn van een hecht team37%

Managers schieten tekort

De helft van de respondenten noemt het krijgen van waardering en erkenning als zeer belangrijk voor werkplezier. Leidinggevenden schieten volgens de ondervraagde werknemers op dat vlak tekort.

Zowel het geven van erkenning als het tonen van waardering krijgt van 18% van de ondervraagden een onvoldoende. Dat geldt voor 20% van de ondervraagden ook voor het tonen van empathie door de manager, net als het geven van feedback. Op alle deze aspecten samen scoren de managers gemiddeld een magere zeven.

Thuis minder werkstress

Door het coronavirus hebben medewerkers ervaren hoe het is om thuis te werken. Hoewel volgens het onderzoek veel mensen graag thuis werken, zijn de ondervraagden die hun werk een 8 of hoger geven juist liever op kantoor. Wel ervaren respondenten thuis minder werkstress (61%).

Voorkeuren voor thuiswerken
50% van de werknemers wil in de toekomst vaker thuiswerken. Vooral in de leeftijdscategorie van 26-35 jaar.
45-plussers ervaren thuiswerken als minder positief
Mannen werken liever op kantoor dan vrouwen
Managers werken het minst graag thuis
Werknemers die veel werkplezier ervaren, gaan liever naar hun werkplek

Gelukkiger in het MKB

De grootte van een bedrijf lijkt ook van invloed op het werkplezier. Werknemers van middelgrote organisaties (50-249 werknemers) beleven volgens het onderzoek meer plezier in hun werk. Wie werkt bij een MKB bedrijf, heeft het gevoel meer waardering van leidinggevenden te ontvangen dan mensen die bij een organisatie werken van meer dan 250 werknemers.

De grootte van het bedrijf lijkt ook van invloed op het concentratievermogen: hoe groter het bedrijf, hoe meer mensen aangeven dat ze zich thuis beter kunnen concentreren dan op werk.

Einde van de kantoortuin in zicht?

Als we straks weer naar kantoor mogen, is het maar de vraag of we weer terecht kunnen in de kantoortuin. Want of die corona-proof is te krijgen, blijft voorlopig nog een vraagteken. Als dat het einde betekent van de kantoortuin, zullen weinig werknemers daar rouwig om zijn. Want de meesten willen een werkplek met veel natuurlijk licht en weinig omgevingslawaai. Bijna de helft wil ook het liefst een eigen werkruimte, waar de deur dicht kan.

Wensen kantooromgeving
42% wil het liefst een eigen ruimte die ze kunnen afsluiten als ze zich moeten concentreren
61% wil een plek om samen met collega’s te lunchen
72% wil een groene omgeving
77% wil een werkomgeving met zo min mogelijk omgevingslawaai
87% wil veel natuurlijk licht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *