Meer werkplezier door meer autonomie op het werk

Nederlandse werknemers zouden gelukkiger zijn als ze meer autonoom hun werk kunnen doen. Dat was tenminste het antwoord dat 31 procent van de 800 ondervraagde werknemers gaf op de vraag: ‘Wat zou jij aan je werk veranderen om gelukkiger te worden?’.

In het onderzoek van ICT dienstverlener Incentro, probeerde het bedrijf nog meer inzicht te krijgen in wat bijdraagt aan werkgeluk. Voor Incentro is geluk op de werkvloer één van de belangrijkste drijvende krachten.

Werknemers geven aan dat meer autonomie voor 53 procent zit in meer vertrouwen en zeggenschap. Het andere deel dat behoefte heeft aan meer autonomie (47%) geeft aan dat minder regels en procedures het meest bevorderlijk zouden zijn. Andere zaken die uit dit onderzoek naar voren komen en het werkgeluk verhogen zijn: meer draagvlak voor ideeën (14%) en meer inzicht in de gedachtegang van de directie (10%). Ook een cultuur waarin werknemers minder afgerekend worden op fouten verhoogt voor sommigen het werkgeluk (3%).

Deze factoren samen zijn belangrijker dan meer salaris. Ondanks dat niemand zijn neus op zou trekken voor een hogere financiële beloning, is het maar voor 42 procent van de Nederlandse werknemers een ‘werkgelukverhogende’ factor. Het onderzoek laat zien dat werknemers het meeste belang hechten aan salaris in het begin van hun carrière. Ander onderzoek heeft al aangetoond dat salarisverhoging maar een tijdelijk effect heeft op het werkplezier. Je went simpelweg nogal snel aan je nieuwe salaris en dan begint het ongenoegen over andere aspecten van je werk weer de kop op te steken. Leuke collega’s, uitdagend werk en dus ook zelf kunnen bepalen hoe je je werk uitvoert zijn dan vele malen belangrijker op je werkgeluk.

Hoe autonoom kun jij zijn op je werk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *