Minder verplichtingen, meer leven

Een van de grootste bedreigingen van werkplezier is de verplichtingen die we thuis aangaan. En dan denk ik met name aan de hypotheek en andere vaste lasten. Veel mensen zijn zoveel lopende verplichtingen aangegaan, dat ze volledig afhankelijk zijn geworden van het maandelijkse salaris (meestal zelfs twee salarissen). En dat maakt diezelfde mensen enorm kwetsbaar. De gedachte dat je afhankelijk bent van je huidige werk en niet ‘zomaar’ op kunt zeggen, of angst moet hebben dat je je huidige baan om andere redenen kwijtraakt, kan enorm veel stress geven en je jouw werkplezier ontnemen.

Alhoewel de meeste huizenprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald, zijn ze zeker voor starters nog steeds onbetaalbaar. Je kunt wel op zoek gaan naar een goedkope woning, maar dan ligt die vaak in een slechte buurt, ver van je werk, of voldoet het (bij lange na) niet aan je eisen. Je begint te zoeken aan de onderkant van de markt, maar enkele weken (of maanden) zoeken en enkele bezichtigingen later, schuif je steeds een segmentje naar boven op. Met als gevolg dat je aan het einde van de rit niet langer zoekt naar een woning die je met gemak kunt betalen en je nog volop ruimte geeft om happy te kunnen leven, maar dat je een woning koopt (of huurt) die je nog net kunt betalen op jullie beider salarissen. Maar dan mag er ook helemaal niets mis meer gaan. En daar zit ‘m de kneep.

Het terugbrengen van je vaste lasten kan je werkplezier, maar ook je overall plezier in het leven een enorme boost geven. Ben je nog op zoek, dan geef ik je hier een paar redenen waarom je moet voorkomen dat je je nek in de strop van vaste lasten hangt. Heb je al een (veel) te duren woning, dan helpen diezelfde redenen je misschien over de streep om op zoek te gaan naar een goedkopere woning.

1: De ruimte om een slechte baan op te zeggen
Als mijn werk mij niet gelukkig maakt, kan ik die baan opzeggen zonder me zorgen te maken over mijn financiën. Doordat mijn verplichtingen laag zijn en ik (daardoor) ook wat geld gespaard heb, kan ik met gemak een aantal maanden (misschien zelfs een jaar) overbruggen om een andere baan te vinden. Doordat ik mijn werk kan opzeggen, voelt datzelfde werk een stuk minder zwaar aan.

2: De vrijheid om eens een gokje te wagen
Wie weinig verplichtingen heeft en sober leeft, kan eens een gokje wagen en een nieuwe weg inslaan. Bij het zoeken naar een andere baan is ook het salaris niet het eerste vereiste, maar is er veel meer ruimte om te kijken naar wat je echt leuk vindt.
Ik kan voor mezelf besluiten om dingen te doen die ik leuk vind en waarvan ik leer, waarbij ik nieuwe mensen leer kennen, zonder dat dat perse geld hoeft op te leveren. En daardoor presteer je veel beter.

3: De vrijheid om te doen wat goed is
Ik kan doen wat goed (voor mij) is, in plaats van doen wat het meeste geld oplevert. Ik kan besluiten om mijn diensten voor niets te leveren aan een bedrijf dat mij nodig heeft maar daar (even) geen geld voor heeft. Ik kan dingen weggeven aan mensen die dat nodig hebben. Ik kan ‘goed doen’ omdat mijn levensstijl en financiele situatie dat veroorlooft.

4: De vrijheid om minder te werken
Ik hoef geen 40 uur in de week te werken. Meestal werk ik maar vier dagen en soms zelfs minder. De resterende tijd kan ik aan andere dingen besteden die (ook) leuk zijn zoals mijn gezin en hobbies.

5: De ruimte om nee te zeggen tegen klanten
Sommige klanten wil je eigenlijk gewoon niet hebben. Omdat ze niet bij je business passen of omdat het niet klikt. Het hebben van beperkte financiële verplichtingen geeft je de ruimte om met alle respect nee te zeggen tegen deze klanten en je volledig te concentreren op die klanten die wel bij jou passen. Dat is voor beiden en voor jouw werkplezier een stuk beter.

6: Innerlijke rust
Ik maak mij vrijwel nooit zorgen over geld – het is gewoon geen issue. Ik maak me ook niet druk over de hypotheekrente die stijgt of daalt. En ook niet of de huizenprijzen dalen of stijgen of wat de aandelenmarkt doet. Door te zorgen dat je vaste lasten ruim onder je maandelijkse inkomen zitten en je dus altijd ruimte over hebt om iets te sparen en leuke dingen te doen, heb je nooit geldzorgen. Daardoor heb je meer (positieve) aandacht voor je werk en je gezinsleven.

7: Focus op wat echt belangrijk is
Omdat ik mij niet druk maak om een groter huis, een nieuwe auto of een grotere televisie en nieuwe laptop (of iPhone of iPad), besteed ik meer aandacht aan wat echt belangrijk is. Mijn vriendin, familie, vrienden, werk, deze weblog, een nieuw boek, netwerken, leren, en ga zo maar door.

8: Simpel leven
Door de ruime behuizing (en de komst van al die opslagbedrijven) gooien de meeste mensen nauwelijks meer spullen weg en verzamelen steeds meer (en hechten daar dan vervolgens heel veel waarde aan). Maar de waarde van jouw leven is niet af te meten aan de hoeveelheid spullen die je hebt verzameld. De waarde van je leven wordt bepaald door wat je doet en de herinneringen die je daarbij verzamelt. Meer dingen, die je allemaal kwijt kunt raken of die stuk kunnen gaan, betekenen meer zorgen. Hoe minder gehecht je bent aan materiële zaken, hoe minder zorgen je hebt en hoe simpeler je leven is.

9: Meer geld voor leuke activiteiten
Hoe minder geld ik uitgeef aan dingen om te hebben (een huis, dure auto, televisie), hoe meer geld er over blijft om leuke dingen te doen. Zoals op vakantie gaan, uit eten, racen op het circuit in Zandvoort en ga zo maar door.

Door je financiële positie op orde te brengen, en je vaste lasten terug te brengen tot een acceptabel niveau, krijg je dus veel rust terug in je leven. Dat betekent niet dat je geen ambities mag hebben. Juist wel. Door wat ruimte in je financiële positie te brengen, kun je tegenslagen makkelijker opvangen en is het dus juist makkelijker om je ambities waar te maken.

Laat je niet ketenen door je hypotheek en andere leningen. Schud die lasten van je rug en ervaar de vrijheid om te doen wat goed voelt. En dat is een reuze stap naar meer plezier in je werk en in je leven.

 

Dit artikel is geinspireerd door een weblog van Alexander Kjerulf op positivesharing.com.

1 gedachte over “Minder verplichtingen, meer leven”

  1. Wat een fijne tekst zeg, een aanvulling op waar ik mee bezig ben op het moment (en eigenlijk al heel lang).

    Ik heb momenteel steeds minder betaalde opdrachten en ik merk dat ik dat eigenlijk helemaal niet zo erg vind. Ik barst van de ideeen, in mijn vakgebied maar ook qua hobby en thuis (huis opknappen), en heb er veel zin in om ze stuk voor stuk ten uitvoer te brengen. Ik ben erg benieuwd wat me dat brengt maar ik hoop vooral dat het mij en mijn gezin rust brengt en dat het mij voldoening en inspiratie brengt. de frustratie neem ik op de koop toe: ik heb zin in het leren en ervaren van nieuwe dingen en het uitwerken van mijn ideeen! En wat je zegt over levensstijl en financiele situatie: die veroorloven mij om dit te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *