Naam bepaalt beroep

De letters in onze naam hebben een grotere invloed op ons gedrag dan we in eerste instantie misschien denken. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen vaker verhuizen naar een stad, kiezen voor een partner, een beroep en een straat waarvan de namen overeenkomsten vertonen met de eigen naam. Het is waarschijnlijker dat Michiel in Munstergeleen woont, muzikant wordt en woont aan de Meishagerstraat dan je mag verwachten op basis van kans.

Het idee hierachter is dat een positief gevoel over onszelf overslaat naar alles wat op de een of andere manier aan onszelf ‘gelinkt’ is, waardoor we een voorkeur hebben voor deze objecten. En deze voorkeuren sturen vervolgens weer gedrag, zoals partnerkeuze of een keuze voor producten.

Onderzoeker Raymond Smeets laat zien dat alleen mensen die zich goed voelen over zichzelf een voorkeur vertonen voor dingen die met hen zelf te maken hebben. Deze onbewuste voorkeur voor stimuli verbonden met het zelf noemt men ‘implicit egotism’. Het onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die een pen cadeau krijgen, deze voor een hoger bedrag willen verkopen naarmate ze een beter gevoel hebben over zichzelf. Ook werd aangetoond dat mensen bovengemiddeld gebruik maken van naamletters in zowel formele teksten als in geschreven teksten over meer alledaagse onderwerpen. Naamletters worden gebruikt in woorden met een positieve betekenis en vermeden in woorden met een negatieve betekenis.

Nomen est omen (de naam is een voorteken), zeiden de Romeinen al, en dat is nu dus wetenschappelijk vastgesteld.

Wat betekent dat voor je werkplek. Heet je van je achternaam Arts, dan is het waarschijnlijker dat je dokter wordt dan wie dan ook met een andere achternaam. Heet je Rouw, dan werk je vast in de uitvaartsector en meneer Van der Linde wordt vast boswachter. De familie Schipper is.. juist.  Laatst reed ik langs vishandel Rog. Ken jij nog leuke combinaties van namen en beroepen, laat ze dan achter in reactie op dit bericht.

Voor meer informatie kijk je op de site van de onderzoeker www.raymondsmeets.nl die 15 juni promoveert op dit onderzoek.

4 gedachten over “Naam bepaalt beroep”

  1. De term wetenschappelijk devalueert met de dag!
    Noem iets en ik ga het bewijzen met een ‘onderzoek’.
    Bah.

  2. Sikke Couperus

    So iedereen die Couperus heet wordt schrijver? Was het maar waar….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *